``Пријатељски`` савет САД: Надамо се да ће Србија признати Косово

29-01-2016 03:27:55 | | / vostok.rs |


Амбасадор Сједињених Америчких Држава у Приштини Грег Делави изјавио је да се његова земља нада да ће Србија признати Косово, додајући да је циљ САД да Косово постане чланица Уједињених нација, пренео је приштински портал „Коха“.

Амерички дипломата је гостујући у емисији „Рубикон“ на КТВ рекао да су САД уверене да ће Специјални суд за ратне злочине које је починила бивша ОВК судити „босовима“, онима којима нису могле да суде косовске правосудне институције.

Тај суд ће судити онима који сматрају да су изнад закона, наводи дипломата, који је уверен да ће Спрецијални суд успети да разреши случајеве који су остали нерешени.

„Због чега је потребан овај суд? Ја сам овде од августа прошле године и до сада сам видео неколико примера шта људи овде некажњено раде. Изгледа да неки људи осуђени за злочине долазе и одлазе из затвора како и када им се прохте, да одлазе у Шведску и у друге земље кад им се прохте“, приметио је Делави.

Приштински „Зери“ пише да је Делави рекао да нико, па ни САД не жели „Републику Српску на Косову“, као и да ће Заједница србских општина деловати у складу са упутствима "косовског" Уставног суда.

Говорећи о споразуму о демакрацији са Црном Гором, Делави каже да је реч о „измишљеном проблему“, којим опозиција блокира рад парламента.

Уколико, како је рекао, заиста постоји забринутост или чврст доказ да је тај споразум у супротности са „територијалним интегритетом Косова" онда, према његовим речима, то треба расправити у парламенту.