„Гаспром“ није укинуо попуст турским компанијама

29-01-2016 03:37:05 | | / vostok.rs |


Турска компанија „Енерко енерџи“ негирала је саопштења медија о томе да је „Гаспром“ укинуо попуст од 10,25 одсто за шест гасних компанија Турске, саопштио је представник компаније.

„Информација да је ’Гаспром‘ укинуо попуст за турске компаније у висини од 10,25 одсто, који је важио од 1. јануара 2015. године, није истинита. ’Гаспром‘ не може да мењати сопственом иницијативом цене из уговора и укидати попусте. У случају да се затражи редиговање цена и други услови дугорочног контакта за купопродају гаса, земље пола године воде преговоре. Ако резултат буде постигнут, може се тражити међународна арбитража, што се сада дешава између ’Ботаса‘ и ’Гаспрома‘“, изјавио је турске компаније „Енерко енерџи“.

Раније је саопштено да је руски гасни гигант „Гаспром“ укинуо попуст на испоруке гаса за шест приватних турских компанија. Продаја гаса по сниженим ценама постаће могућа након нормализације руско-турских односа.

Информативна агенција „Анадолија“ саопштила је да је шест приватних компанија „Босфорус гас“, „Енерко енерџи“, „Бати Хати“, „Кибар енерџи“, „Аврасија гас“ и „Шел енерџи“ — увозили су у Турску десет милијарди кубних метара природног гаса годишње.

Према споразуму из 2013. године, од 1. јануара 2015. за њих није важио попуст у висини од 10,25 одсто.

Турска је 2014. године увезла 40 милијарди руског гаса, док је 2015. године требало да повећа обим за још 11 милијарди кубних метара гаса.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут