Ивановић: Ситуација на Косову веома запаљива

30-01-2016 11:08:09 | | / vostok.rs |


Политичка ситуација на Косову и Метохији је „веома запаљива“, а власт у Приштини ће се суочити са озбиљним изазовом када се Хашим Тачи буде кандидовао за председника Косова, оценио је у ауторском тексту пре одласка у затвор лидер Грађанске иницијативе СДП Оливер Ивановић.

„На први поглед делује да власт у Приштини има иза себе довољан број посланика, те да без проблема може да изгура цео мандат, али ће се с озбиљним изазовом суочити већ за месец дана, када се Хашим Тачи буде кандидовао за председника Косова“, навео је он у ауторском тексту за „Политику“ непосредно пред повратак у притвор.

Како је објаснио, такозвани косовски председник се бира у парламенту, али је велико питање да ли Тачи, који је и актуелни министар спољних послова Косова, може да обезбеди потребан број гласова, чак и унутар владајућих албанских странака поготово ако изјашњавање буде тајно.

Ивановић је рекао да Тачију само Вашингтон може да гарантује избор за председника Косова, а уколико се то деси, он више неће бити под истрагом Специјалног суда за злочине ОВК.

Тачи ће због тога морати да отпутује у Вашингтон „како би то рашчистио са онима који и иначе доносе све одлуке у вези са Косовом“, објашњава Ивановић.

„Евентуална подршка САД Тачијевој кандидатури истовремено ће значити да ће он бити скинут са листе оних који ће се наћи под истрагом специјалног суда за злочине ОВК. Последица ће бити не само аболирање једног од кључних људи ОВК, него и довођење у питање самог смисла оснивања специјалног суда“, додао је Ивановић.

Он је истакао да је управо тај суд кључни разлог због којег опозиција свим средствима покушава да издејствује ванредне парламентарне изборе јер, како је рекао, многи у опозиционом блоку оправдано страхују да би се могли наћи на оптуженичкој клупи.

Ивановић је оценио да ће се из тог разлога наставити протести опозиције јер, како наводи, она и нема других средстава за обарање влади с обзиром на то да је преслаба у парламенту.

„У таквим условима, када је у Приштини све већи јаз између власти и опозиције, а и унутар власти, међу Албанцима, јачају поделе, србски глас постаје изузетно важан“, истакао је Ивановић.

Он је нагласио да ни Тачи нити иједан актуелни албански политичар не уживају поверење Срба.

Ивановић сматра да је „невоља“ што косовске Србе у овом тренутку предводи, како каже, потпуно нова генерација политичара „која је у ватру бачена без икакве припреме“.

„Њима је стога и те како потребна помоћ Србије како би што пре стекли неопходна политичка знања и вештине, и оспособили се за доношење одлука. А у времену пред нама биће тих одлука много, и великих, а често и болних“, поручио је Ивановић.

„Косово ће још дуго бити тема, при чему ће живот свакодневно отварати многа питања, попут изградње кредибилних институција, које неће доносити политичке пресуде, већ обезбедити правну сигурност за све грађане. Ако је већ тако, а јесте, ми се морамо спремити на то да ћемо разговарати с Албанцима бар још следећих десет година“, рекао је он.