Без љутње: Република Србска природно окренута Србији

30-01-2016 02:16:42 | | / vostok.rs |


Премијер Србије Александар Вучић отворио је данас у Црквини код Шамца у Републици Србској нову основну школу, за чију изградњу је новац донирала Србија. Председник Републике Српске Милорад Додик захвалио је Србији на помоћи и нагласио да је Србска природно „окренута“ ка Србији и да нико због тога не би требало да се љути.

Вучић је са председником Републике Српске Милорадом Додиком свечано пресекао врпцу поводом отварање школе која носи назив „Србија“.

Отварању школе присуствују и министри Владе Србије Иван Тасовац, Срђан Вербић и Вања Удовичић.

У изградњу основне школе, која је током катастрофалних поплава маја 2014. потпуно уништена, уложено је милион конвертибилних марака, а Влада Србије је донирала средства за изградњу ове образовне установе у Горњој Црквини.

Део новца обезбедио је и Програм УН за развој (УНДП).

Премијер Вучић раније је рекао да ће ићи у Шамац да види „прелепу школу“, у коју је уложен новац грађана Србије.

Иначе, школа у Црквини је друга у РС која носи назив „Србија“ — исто име носи основна школа на Палама која је отворена 2009. године, а која је такође изграђена захваљујући донацијама Владе Србије.

Додик: Нико не треба да се љути што је РС окренута Србији

Председник Републике Српске Милорад Додик захвалио је данас Србији на помоћи која је стигла после поплава у 2014. години и нагласио да је Србска природно „окренута“ ка Србији и да нико због тога не би требало да се љути.

Додик је на отварању зграде основне школе „Србија“ у Црквини код Шамца подсетио да је Србија ове и прошле године уложила око два милиона конвертибилних марака за изградњу школа у РС, као и да је почела изградња моста код Братунца, коју финансира Србија.

Како је навео, иако је и Србија 2014. била суочена са поплавама, одлучила је да део новца, колико је могла, уложи у обнову у РС.

„Зато значај овог објекта превазилази и тренутак и политику“, рекао је Додик и приметио да су обећања из Србије увек долазила, али да су за премијером Вучићем остајале школе и мостови.

Он је истакао да РС хоће Србију какву води влада Александра Вучића, која је показала да је фактор регионалне стабилности.

Додао је и да се нико у РС не љути кад у Србији кажу да поштују територијални интегритет БиХ, будући да се и у РС поштује уставни поредак БиХ, али не и остале, како је оценио, злоупотребе високог представника.

„Ту Босну не можемо да прихватимо или да подржимо. Или ће се вратити у оквире Устава или ће бити стално проблематична“, рекао је Додик, додајући да људи који воде РС „нису авантуристи“ и желе стабилне односе у БиХ, али исто тако, додао је, БиХ мора да уважи РС ни мање ни више од онога што је написано у уставу и Дејтонском споразуму.