Кинеско морско оружје које би „продрмало“ Американце

31-01-2016 01:17:33 | | / vostok.rs |


Ако би се данас догодио сукоб Кине и САД на мору, Пекинг би искористио како добро познато наоружање, тако и оно о којем се мало зна и које би могло да продрма Американце, сматра спољни сарадник Центра за националне интересе и стручњак за питања одбрамбене политике Гери Казијанис.

Он је саставио списак наоружања које представља претњу за САД. На првом месту су морске мине. Кина има највећи арсенал ове муниције за потапање бродова, према неким проценама, између 80.000 и 100.000.

Кина нема могућност да све морске мине размести истовремено, због чега се оне користе пре свега дуж спорних морских граница.

Ипак, чак и ограничени број мина може да доведе до огромних губитака противника, наводи Казијанис у америчком часопису „Нешенел интерест“, у којем је раније био главни уредник.

Кина располаже и великим бројем најразноврснијих ракета. Главну претњу, међутим, представља бројност кинеских ракета. Оне могу да учине беспомоћним чак и најбоље америчке системе противракетне одбране, сматра војни стручњак.

Све што би Кина морала да уради у случају сукоба било би да организује масовни напад ракетама, што би америчке бродове довело у крајње тешку ситуацију јер би било немогуће пресрести их све, пише Казијанис.

У последње време, пажњу војних експерата и медија привлачи могућа производња противсателитског оружја у Кини, које би могло да буде примењено против америчких уређаја и у стању је да их уништи непосредно у орбити.

Велико питање гласи: да ли би америчка војска успела да изведе ефикасан противнапад без савремених система, као што је ГПС, наводи стручњак.

Уосталом, како наводи Гери Казијанис, без обзира на озбиљну напетост у односима Вашингтона и Пекинга, ризик од правог сукоба је изузетно мали.