САД без јасне политике на Блиском истоку

31-01-2016 01:26:02 | | / vostok.rs |


Сједињене Америчке Државе више немају јасну идеју о томе шта је циљ њихове политике на Блиском истоку, пише у тексту за „Форин полиси“ амерички политиколог, професор Универзитета Харвард Стивен Волт.

Током Хладног рата било је много једноставније, сматра аутор чланка. Вашингтон је имао јасан циљ на Блиском истоку, а то је било обуздавање СССР-а и омогућавање неометаног испоручивања нафте на светско тржиште.

САД су могле јасно да одређују приоритете у том региону и да воде доследну политику. Притом су могле да се ослоне не само на војну силу него и на локалне савезнике.

Сада моћног супарника у региону нема, што значи да нема ни принципа организације у америчкој блискоисточној политици, сматра Волт. Бела кућа има посла са читавим низом снага с потпуно различитим циљевима.

Други проблем је у томе што су се односи Вашингтона и његових блискоисточних саветника прилично погоршали.

Политика турских власти повремено је супротстављена политици САД, а односи са Саудијском Арабијом су се погоршали због нуклеарног споразума с Ираном и несугласица у вези са сиријским сукобом.

Пад цена нафте и вишак понуде на тржишту нафте потпуно ће довести у питање смисао америчког мешања у блискоисточне односе, указује стручњак.

Сада САД више не увозе из овог региона велике количине нафте, а ризик од прекидања испорука веома је мали.

Према мишљењу Волта, последњих неколико председника САД играло је својеврсног цара Миду: све што су дотицали претварало се, уместо у злато, у „свеобухватни пожар“.

Најзад, актуелни проблеми на Блиском истоку не могу се решити војним средствима на која је Америка навикла, наводи аутор.

Регион има потребу за стварањем ефикасних политичких институција, а америчка војска није превише вешта у испуњавању тог задатка, како показује пример Авганистана.

„Наши најмоћнији инструменти утицаја доносе мало користи, а наш стратешки интерес у региону опада. И нико од наших садашњих савезника не заслужује беспоговорну подршку“, закључује Волт.

Време је да Вашингтон престане да решава проблеме за чије отклањање нема ни довољно мудрости, ни довољно воље, пише политиколог.

Током предизборне трке у САД, ипак, питање Блиског истока се не разматра озбиљно и могу се чути само изјаве о америчком „лидерству“.

Вероватно ни следећи амерички председник „неће имати ни трунку идеје шта да ради у овом делу света“, наводи Волт.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут