Палестина - америчка морална грешка

31-01-2016 01:36:14 | | / vostok.rs |


САД настављају да блокирају све покушаје Палестинске ослободилачке организације да обезбеди признавање независности Палестине од стране ЕУ. Однос Вашингтона према Палестини, њеном народу и његовим интересима био je и остао непријатељски. Сваки гест подршке Палестини САД доживљавају као претњу Израелу, објављено је на сајту „Шта се прича о Америци“.

„Вашингтон блокира сваки покушај да успостави правду за Палестинце: рецимо, америчка администрација опструише све потезе СБ УН да се осуди насиље Израела против Палестинаца“, пише на порталу „Шта се прича о Америци“.

Истовремено, Израел наставља да гради насеља на окупираним територијама, а Палестинци живе као таоци на својој земљи, па се свакодневно суочавају са расизмом и мржњом.

Званични Вашингтон је забринут због признавања независности Палестине од стране европских и латиноамеричких земаља. Са друге стране, интересантно је да Покрет за бојкот, санкције и дезинвестиције (The Boycott, Divestment and Sanctions Movement) који је усмерен против Израелске агресије ужива велику подршку код представника цивилног друштва, синдиката, академаца широм света, укључујући и САД и ЕУ.

Рецимо, Уједињена методистичка црква САД ставила је на црну листу пет највећих израелских банака. То значи да црква неће улагати средства из свог пензионог фонда у ове банке јер су оне помагале да се финансира изградња израелских насеља на окупираним територијама. Ова одлука цркве је наишла на осуду израелске владе.

Администрација у Вашингтону покушава да испере мозгове Американаца изјавама да безбедност Израела значи и безбедност САД. Све што се тиче израелске безбедности за америчку спољну политику је много важније од оног што се дешава у свим арапским земљама заједно.

Амерички однос према Израелу класичан је пример двоструких аршина у политици. Иначе, вера у посебност САД, као и посебност беле расе дубоко је укорењена. Концепција „изабраних људи“ је једна од највећих грешака америчке политике и једно од обележја њеног моралног посрнућа. Двоструки аршини Вашингтона су узрок велике неправде са којом се и даље суочава народ Палестине.