Научници успели да дешифрују људске мисли у реалном времену

31-01-2016 06:45:04 | | / vostok.rs |


Научници са Универзитета у Вашингтону успели су да дешифрују сигнале које шаље људски мозак. Уз помоћ специјалног програма утврђено је 96 одсто свих представа које човек види, и то у реалном времену. Компјутерска операција је трајала 20 милисекунди.

У истраживању је учествовала група од седморо људи који болују од епилепсије. На главе испитаника прикачене су електроде, а циљ експеримента било је откривање узрока напада, преноси портал „Енгеџет“.

Учесници експеримента посматрали су разне слике које су се појављивале на екрану на сваких 400 милисекунди, а алгоритам можданих таласа пратио је компјутер.

На крају експеримента, програм је успео да утврди 96 одсто свих слика које су испитаници видели, у реалном времену.

„У клиничкој медицини резултате нашег истраживања могуће је искористити за комуникацију с болесницима који су потпуно парализовани“, навео је неуролог Универзитета у Вашингтону доктор Раџеш Рао.

Истовремено, московски научници из компаније „Неуроботикс“ тестирали су технологију која омогућава да се кућни послови обављају уз помоћ снаге мисли, пише „Росијска газета“.

У оквиру пројекта „Паметна кућа“ представљена је технологија која омогућава човеку да укључи светло, телевизор или, на пример, да скува чај снагом мисли.

Принцип је заснован на електромагнетним таласима које снимају сензори постављени на главу, након чега их апаратура појачава и претвара у команде намењене машинама или роботима.