Турска ће затражити да Русија дâ објашњење НАТО-у

01-02-2016 11:39:27 | | / vostok.rs |


Премијер Турске Ахмет Давутоглу поручио је свом Министарству иностраних послова да затражи од Русије да објасни генералном секретару НАТО-а Јенсу Столтенбергу инцидент са руским Су-34.

„Важно је да у први план изађе НАТО, јер је било које кршење ваздушног простора Турске заправо кршење ваздушног простора Алијансе“, рекао је он.

Давутоглу је подсетио да је и НАТО потврдио да је руски авион нарушио ваздушни простор Турске, и додао да такав став Алијансе радује Анкару.

Према његовим речима, инцидент се догодио у близини места Маре и Џараблус, где припадници Слободне сиријске армије уз подршку међународне коалиције предвођене САД спроводе активну борбу против терориста ДАЕШ-а.

„Присуство Русије у том делу земље представља велики ризик, међутим јасно је да на тај начин Москва покушава да покаже свој утицај на целокупни ваздушни простор Сирије“, дода је он.

Давутоглу такође сматра да је циљ актуелне политичко-војне доктрине Москве да се прошири њен утицај у свету, који је изгубила почетком деведесетих година прошлог века. Он је оптужио руске власти да на овај начин покушавају да се супротставе турском погледу на регионалну интеграцију.

Кремљ: Није било нарушавања турског ваздушног простора


Портпарол Кремља Дмитриј Песков потврдио је информацијe руског Министарства одбране, изјавивши да до кршења ваздушног простора Турске није дошло.

„Ми полазимо од информацијa којe је објавило Министарство одбране. Подсећам да су они рекли да никакав руски авион није нарушио турски ваздушни простор“, рекао је Песков.

Турске власти су током викенда саопштиле да је руски авион Су-34 на веома кратак период нарушиo ваздушни простор Турске. Министарство одбране Русије је демантовало да је било какав руски авион ушао у турски ваздушни простор и окарактерисао наводе Анкаре као „чисту пропаганду“.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут