Стратфор: На помолу „шпијунски рат“ између Москве и Лондона

01-02-2016 11:46:03 | | / vostok.rs |


Аналитичари Stratfor-а који се сматрају блиским америчким специјалним службама предвиђају нову спиралу „шпијунских ратова“ између Русије и Велике Британије након објављивања резултата истраге о смрти бившег официра ФСБ-а Александра Литвињенка.

„Британска МИ6 је без сумње упозната о значајном броју оперативаца ФСБ који се у овом тренутку налазе у земљи. Не бих се изненадио ако би Британија објавила шефа ФСБ у Лондону непожељном особом и да он напусти земљу за 24 часа. Наравно, то може изазвати шпијунски рат и подвргне сопствене оперативце МИ6 невероватном ризику у Русији“, написао је потпредседник Стратфора Фред Бартон, бивши специјални агент за борбу против тероризма Стејт департменту САД.

Раније је Велика Британија на крају „јавне истраге“ објавила о умешаности бизнисмена Дмитрија Ковтуна и посланика Државне думе Андреја Луговоја у убиство Александра Литвињенка, као и о томе да су, вероватно, руске специјалне службе биле упознате о његовој припреми. Луговој и Ковтун негирају ове наводе, говорећи да се ради о фалсификатима.