Москва: Од Турске и НАТО-а ништа друго нисмо ни очекивали

02-02-2016 10:11:06 | | / vostok.rs |


Коментаришући саопштење НАТО-а о „поверљивости снимака“ који приказују како је руски војни авион Су-34 наводно нарушио ваздушни простор изнад сиријско-турске границе, Министарство одбране Русије саопштило је да ништа друго и није очекивало, јер ту информацију покушавају да сакрију од јавности и западни медији које је Турска грубо искористила.

Раније је представник НАТО-а изјавио да су сви снимци који приказују да је руски авион прешао турско-сиријску границу „поверљиви“.

„Ништа друго нисмо ни очекивали. Није случајно то што турска страна после громогласних испада на рачун Русије у ту мутну причу упорно увлачи и НАТО. Потпуно је очигледно да нису од нас ’сакрили’ ту информацију него од јавности и представника медија, пре свега западних земаља и САД, које су, сада можемо самоуверено да кажемо, грубо искористили“, изјавио је званични представник Министарства одбране Русије Игор Конашенков.

„Још ћу једном подсетити наше колеге из НАТО-а и Пентагона: пре него што покажете солидарност, дајући громогласна саопштења, не би било лоше да прво проучите питање о којем је реч“, додао је Конашенко.

„На пример, из кадрова напада тешком артиљеријом земље НАТО-а, односно Турске, на територије и насеља суверене државе, чланице Уједињених нација“, навео је Конашенков.

Москва има доказе да је Турска гађала сиријске положаје

Министарство одбране Русије представило је доказе да је Турска са своје границе гађала сиријске градове, изјавио је портпарол Министарства одбране Русије Игор Конашенков.

Видео-снимке на којима се тачно види да турска војска гађа погранична места у Сирији Министарству одбране Русије послала је сиријска војска.

„Уколико су вам потребни докази — изволите. Они који нас обавештавају о евентуалним последицама кршења турског ваздушног простора прво би требало да се запитају у какву их замку увлачи Анкара“, истакао је Конашенков.

Кршење ваздушног простора — испланирана провокација

Анкара није представила никакве фактичке доказе о томе да је руски авион Су-34 нарушио ваздушни простор Турске, рекао је Конашенков и нагласио да је у питању испланирана провокација турских власти.

„Желим да вам скренем пажњу на то да приликом оптужби око кршења ваздушног простора није наведен ниједан детаљ — нити висина лета, нити тачна позиција авиона у ваздуха, као и да је на неки невероватан начин истог часа идентификован тачан модел авиона“, рекао је он.

Конашенков је додао да Русија константно прати сва дешавања на небу, поготову када је реч о сиријско-турској граници, те да ни до каквих кршења ваздушног простора Турске није дошло.

Руска војна операција у Сирији драстично ослабила финансије ДАЕШ-а

Руководство ДАЕШ-а смањило је месечну плату терориста због драстичног пада зараде од незаконите трговине нафтом са Турском, изјавио је представник Министарства одбране Русије Игор Конашенков.

Ради се о троструко мањим платама, што је довело до проблема око стварања нових одреда терориста, рекао је он.

„То је директно проузроковано успесима руске авијације која се бори против незаконите трговине нафтом између терориста ДАЕШ-а и Турске“, истакао је Конашенков и додао да је на тај начин директно умањена борбена спремност терористичких банди.

Уништено преко 1.300 објеката за седам дана

Министарство одбране Русије саопштило је да је руска авијација за протеклих седам дана уништила 1.354 објеката терориста у 468 ваздушних напада.

Од тога, 24 је изведено бомбардерима Ту-22М3 далеког домета, који су полетели са аеродрома из Русије.

Према речима портпарола Министарства Игора Конашенкова, гађани су објекти у провинцијама Алеп, Латакија, Хомс, Хама, Дамаск, Рака и Дејр ел Зор.

У близини места Кинсиба уништен је и камп где су обуку пролазили људи који су из земаља Заједнице независних држава (ЗНД) преко Турске допутовали у Сирију да се боре на страни терориста. Приликом напада на камп страдало је 20 бораца.

Поред тога, уништена су и складишта муниције терористичке организације Дејш ел ислам у провинцији Дамаск, као и складишта ДАЕШ-а у Алепу. Поред тога, уништен је и погон за прераду нафте у провинцији Рака.

Бомбардери Ту-22М3 спречили напад терориста на Дејр ел Зор

Бомбардери далеког домета Ту-22М3 спречили су напад терориста на град Дејр ел Зор тако што су уништили 23 важна циља у близини тог места.

На тај начин пружена је подршка сиријској копненој војсци да настави са офанзивом у ослобађању територије коју под контролом тренутно држе терористи.

Такође, појачане су и обавештајне активности, како би се убрзала акција борбе против тероризма.

„Увели смо нове начине обавештавања како бисмо добили тачне информације о томе где се у датом тренутку налазе терористи. То је омогућило да у реалном времену пронађемо терористе и ликвидирамо их“, рекао је Конашенков.

Суперманеварски Су-35С авиони стигли у Сирију

Русија је у Сирију послала нове суперманеварске вишенаменске ловце Су-35С како би они допринели активнијој борби против тероризма, истакао је Конашенков.

Према његовим речима, они се у бази Хмејмим налазе још од прошле недеље.

Конашенков је подсетио да сви руски авиони који дејствују на сиријском небу имају константну заштиту коју им обезбеђује најсавременији противваздушни систем С-400.

У Дејр ел Зор достављено 200 тона хуманитарне помоћи

Више од 200 тона хуманитарне помоћи достављено је током јануара у сиријски град Дејр ел Зор, рекао је Конашенков.

Прехрамбени производи и лекови достављени су авионима руске авијације и избацивани падобранима из ваздуха.

Међународна коалиција извела 74 ваздушна напада

Међународна коалиција предвођена САД је за протеклих седам дана извела 73 ваздушна напада, а поред тога лансирала је 50 ракета по провинцијама Алеп, Хомс, Рака и Хасек, рекао је Конашенков.

Он је изразио наду да ће колеге из Међународне коалиције самостално објавити резултате борбе против тероризма, као и њихове будуће циљеве.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут