Де Мистура: Русија и САД несумњиво за успех преговора о Сирији

02-02-2016 11:03:14 | | / vostok.rs |


Нема никакве сумње да је циљ Русије и Сједињених Америчких Држава да међусиријски преговори у Женеви буду успешни, изјавио је специјални изасланик Уједињених нација за Сирију Стафан де Мистура.

„Русија и САД су међу покретачима Бечке групе, односно међународне групе за подршку Сирији. Они су усмерени на резултат и чине све што је могуће да би овај сусрет био успешан“, изјавио је Де Мистура.

Према његовим речима, долазак делегације сиријске опозиције формиране у Ријаду у Уједињене нације означиће званични почетак преговора „Женева три“.

„Долазак у здање УН и почетак дискусије с нама јесте званични почетак женевских преговора“, рекао је Де Мистура и додао да УН то веома цене.

Специјални изасланик УН није желео да коментарише долазак главног представника Високог комитета за преговоре сиријске опозиције, члана Армије ислама Мохамеда Алуша.

„У овој фази ја сам посредник у преговорима. Не процењујем људе који седе преко пута мене за преговарачким столом. Процењујем оно што ми говори и оно што су спремни да пруже сиријском народу. Због тога не разматрам ко представља владу, а ко представља опозицију“, рекао је Де Мистура.

Он је додао да почетак преговора у Женеви треба да прати дискусија о прекиду ватре у Сирији.

Према речима Мистуре, трајање међусиријских преговора зависи од жеље и могућности страна да учествују у сусрету.

„Ако 11. фебруара постигнемо, како се надам, нешто, или не постигнемо, ја ћу то разматрати с међународном групом за подршку Сирији, а затим и са Саветом безбедности УН“.

Нема спорних питања између Москве и Вашингтона

Москва и Вашингтон практично немају спорних питања у вези са међусиријским преговорима који се одржавају у Женеви, изјавио је заменик министра иностраних послова Русије Генадиј Гатилов.

Према његовим речима, трилатерални састанак представника Русије, САД и Уједињених нација о Сирији могао би да буде одржан у Женеви 2. фебруара.

Москва ће, рекао је Гатилов, наставити да инсистира на томе да се Курди укључе у међусиријске преговоре, са чиме се, додао је, слажу и Сједињене Америчке Државе.

Гатилов је, међутим, додао да се против ове идеје залаже Турска.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут