Знају ли Срби за кога ће гласати

03-02-2016 04:51:47 | | / vostok.rs |


Србска напредна странка је и даље најдоминантнија на политичкој сцени Србије, а њен лидер и премијер Александар Вучић је најбоље котирани политичар, показало је најновије истраживање агенције „Фактор плус“.

Према подацима тог истраживањам у парламент би, осим напредњака, ушли још и СПС, ДС, СРС, ДСС-Двери, СДС-ЛДП-ЛСВ, речено је на конференцији за новинаре „Фактор плуса“.

СНС је убедљиво на првом месту са 49,5 одсто, следи СПС са 10,6 одсто, затим ДС са 6,8 одсто, СРС са 6 одсто, ДСС-Двери 5,6 одсто, док коалиција СДС-ЛДП-ЛСВ има 5,2 одсто подршке грађана.

Истраживање спроведено у периоду од 26. јануара до 2. фебруара 2016. на узорку од 1.150 испитаника, показује да би, када би избори били одржани у недељу, на биралишта изашло 53 одсто уписаних у бирачки списак, што се поклапа са излазношћу из 2014.

Највећи рејтинг међу политичарима има Александар Вучић, са 57 одсто подршке, друго место деле Зорана Михајловић и Томислав Николић, са по 27 одсто, а висок рејтинг има Ивица Дачић, 20 одсто.

И даље је, међутим, висок број оних који не знају за кога ће гласати.

„Нисам сигуран да они до избора могу неким магичним речима или триковима да се определе и гласају за неког. Очигледно је да немају поверења ни у једну странку“, рекао је новинарима директор агенције Владимир Пејић и додао да је уз одређену кампању могуће мотивисати људе.

Аналитичар Дејан Вук Станковић сматра да неопредељеним гласачима треба понудити једну врсту позитивног очекивања, што, како каже, није једноставно, и објашњава да негативна кампања само учвршћује већ опредељене бираче у својим ставовима, док их позитивна мотивише.

Према његовим речима, грађани сматрају и да су главни разлози за удруживање странака у предизборне коалиције потреба да обезбеде место у скупштини, стварање позитивног медијског утиска, али и слични политички ставови.

Ипак, има и оних који не би подржали „своју“ странку због коалиционих партнера.