УМРЛА СТРИПТИЗЕРКА КОЈА ЈЕ ИНСПИРИСАЛА ФЕЛИНИЈА

03-02-2014 09:29:56 | | / mojenovosti.com |

У Риму је 29. јануара у 79.години умрла плесачица трбушног плеса и стриптизерка Туркиња Ајша Нана, јавља Ројтерс.

Стиптизерка Нана се свпојевремено прочула по скандалу у једном римском локалу који је инспирисао Федерика Фелинија за фим „Сладак живот „ ( Ла Долце Вита).

Године 1958. плесачица Ајша Нана ( право име јој је Киаш Наних ) изводила је стиптиз у једном римском бару у коме се баш тада затекао и улични фотограф Тацио Скјарали који је напарвио неколико снимака Ајшиног програма.Кад је атмосфера у бару постала опуштена , упала је полиција и све госте задржале „због вређања друштвеног морала „.Фотограф

Тацио је успео некако да се извуче поневши са собом драговени плен-снимке стриптиза које је после неколико дана објавио у новинама што је изазавало велики скандал.

Тај догађај је искористио Федерико Фелини у свом филму „Сладак живот „ ( Ла Долце Вита).Славни режисер је иначе одавно намеравао да сними филм о богатим слојевима римског друштва који воде испразан живот.Стиптизерку, која се у филму зове Нађа, играла је Нађа Греј док је фотографа по имену Папарацо тумачио Валтер Синтес .Из тог имена уличног фотографа настао је назив занимања „папарацо „.

Сама стриптзерка Ајша Нана одиграла је у времену од 1950-1980 више епизодних улога у италијанским филмовима као на пример „Манастирске саблазни „Џоа Д'Амата 1979.