КЊИГА ОД ЈЕДНЕ РЕЧИ ПОСВЕЋЕНА ЖРТВАМА ХОЛОКАУСТА

03-02-2014 09:37:11 | | / mojenovosti.com |

Поводом 27. јанура ,који се обележава као Дан жртава хококауста у знак сећања на тај датум 1945. кад су совјетске трупе ослободиле концетрациони логор Освјенћини, у Израелу је објављена књига „Свако је био неком –неко „ која се састоји из једне једине речи „Јевреј“ ( Јеw) штампане 6.000.000 милиона пута. Кнњига има 1250 страница.


По речима аутора, Фила Черновског , ова књига боље од било чега другог илуструје трагедију јеврејског народа .Представник издавачке куће“Гефен Публисхинг“ која је књигу објаила,за Њујорк Тајмс је изјавио да ће књига „Свако је био неком-неко „ бити штмпана у 6 милиона примерака, а тај тираж је довољна да се књигама прекрије пут од севера до југа Изралеа. Књиге је тешка 3,3 килогама.

Аутор Фил Черновски подсећа да је, гледајући странице књиге,тешко схватити где је врх и где дно и у почетку не успеваш да разликујеш речи.А то је баш била идеја књиге : да су у тој безликој маси људи обједињеној националном припадношћу нацисити видели шест милиона својих жртава.Међутим, ако се пажљивије погледа, постаје јасно да свака реч у књизи означава да је савко од тих шест милиона био некоме неко –син,брат,мајка, пријатељ,познаник, сусед.

Треба истаћи да су у Јерусалимском меморијалном центру жртава катастрофе ( холокауста) „Јад-ва-Шем“,књигу „Свако је био некоме-неко „ осудили као непотребну :овде сматрају да је најбољи начин да се потомци сећају холокауста Књига сећанаја-пројекат у оквиру којег је током многих година састављан списак погинулих Јевреја .Књига сећања садржи 4,3 милиона имена са кратким биографијама жртва холокауста , која је меморијалном комплксу „логора смрти „Аушвиц-Биркенау предата 2013.г.