„Њујорк тајмс“ подсећа на совјетску „Правду“

04-02-2016 09:30:31 | | / vostok.rs |


Популарни руски писац и главни уредник новина „Слободна штампа“ Сергеј Шаргунов изјавио је да уколико неко тражи да се из понуде избаци оно што се не подудара са мејнстримом западних медија, онда је реч о диктату фамозног Великог брата, који покушава да нас посматра.

Коментаришући изјаву бившег шефа „Фридом хауса“ Дејвида Крамера, који сматра да би Запад могао да изгуби медијски рат са Русијом, због чега би требало угасити РТ и Спутњик, Шаргунов каже да „није реч о поразу или победи, него о томе да би требало обезбедити широј јавности приступ различитим начинима приказивања светских догађаја, различитим ставовима и погледима“.

„Уколико неко тражи да се из понуде избаци оно што се не подудара са мејнстримом западних медија, онда је то диктат фамозног Великог брата, који покушава да нас посматра. Можемо да критикујемо руске медије попут РТ или Спутњика због одређених ствари, али битно је да они професионално обављају посао. Кључно је то што они својом интерпретацијом догађаја мењају већ постојећи информациони контекст. Сматрам да би противници демократије и слободе говора врло радо угасили руске медије како би јавност имала приступ само једностраним информацијама о Криму, Донбасу, ситуацији на Блиском истоку. Победа у медијском рату значи да грађани имају могућност да бирају извор информација“, рекао је Шаргунов.

Он додаје да редовно чита западну штампу и примећује да она, за разлику од РТ или Спутњика, често користи дискурс који подсећа на хладноратовски.

„Понекад насловница ’Њујорк тајмса‘ личи управо на текст из совјетске ’Правде‘. Клишеи, процењивање руских активности искључиво по унапред утврђеним критеријумима, одсуство одмерених ставова — све то је карактеристично за западну — нажалост приморан сам да искористим овакав израз — ’пропаганду‘, која приказује поједностављену слику спољнополитичких дешавања. Тај страх према руским медијима је на неки начин повезан са чињеницом да Запад не жели да узима у обзир интересе Русије и да прихвати вредности мултиполарног света. А за једнополарни свет потребни су једнополарни медији“, оценио је Шаргунов.

Он сматра да се свест западног медијског конзумента постепено мења.

„Гледао сам немачки филм ’Украјинска агонија‘ о догађајима на Мајдану. Филм је преведен на енглески, и стекао је велику популарност међу Американцима. Погледајте колико има на Јутјубу интересантних и оштрих коментара тим поводом. И француски филм ’Маске револуције‘ изазвао је оштру реакцију званичног Кијева. Европарламентарци редовно долазе на Крим, у Донбас, заступају политику укидања антируских санкција. Сви они се у ствари залажу за демократију и за то да Руси не буду третирани као грађани другог или трећег реда. Уверен сам да се за то залаже и већина становника Запада. Друга је ствар што ситуација умногоме зависи, не од руских медија, него од саме Русије. Јачање Русије ће допринети што бржем пробијању ове медијске блокаде. Немогуће је изоловати толико велику земљу као што је Русија, нема на свету толико траке за изолацију“, закључио је Шаргунов.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут


Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут