Турска забраном посматрачких летова очекује подршку НАТО-а и САД

04-02-2016 09:54:30 | | / vostok.rs |


Забраном посматрачких летова Турска се нада подршци САД и НАТО-а, сматра шеф комитета за међународна питања Државне думе Русије Алексеј Пушков.

„Кршењем Споразума о отвореном небу Турска се нада подршци САД и НАТО-а. Турску су штитили и због нелегалне трговине нафтом са ДАЕШ-ом – заштитиће је и због овога“, написао је руски посланик на свом налогу на Твитеру.

И шеф међународног комитета руског Савета федерације Константин Косачов је оценио да је Турска забраном посматрачких летова прекршила своје међународне обавезе.

Он је подсетио да је Турска једна од потписница Споразума о отвореном небу и сходно том документу дужна је да омогући све посматрачке летове како би се утврдила војна делатност у тој земљи.

„С обзиром да је одлука о забрани уследила у последњи моменат, нема сумње да је у питању политички мотивисана и одражава однос турских власти према Русији. Ова ситуација не иде у корист изласку из кризе у турско-руским односима“, упозорио је Косачов.

Од 1. до 5. фебруара планирани су посматрачки летови руске авијације преко територије Турске. Након што је руска делегација допутовала у Турску, војска те земље забранила је летове позивајући се на одлуку Министарства иностраних послова Турске.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут