Резолуција о Косову: ЕП забринут због корупције и организованог криминала

05-02-2016 09:20:05 | | / vostok.rs |


Европски парламент усвојио је Резолуцију о Косову са 403 гласа за, 130 против и 104 уздржаних.

У Резолуцији коју је припремила Улрике Луначек, известилац за Косово, изражава се забринутост због високог нивоа корупције и организованог криминала на Косову и позива да се изради статут ЗСО.

Резолуција се осврће се на одлуку косовског Уставног суда о примени договора о Заједници србских општина и позива да се израде одговарајући закони и статути у складу са одлуком тог суда.

Поздравља се напредак који је током 2015. учињен у постизању договора у оквиру процеса нормализације односа између Београда и Приштине, који се позивају да се уздрже од негативне реторике и наставе са пуном и правовременом применом већ договореног.

Указује се да су потребни даљи напори да се заштите све етничке мањине на Косову и да им се загарантују права.

Оштро се осуђује насилна опструкција рада косовске Скупштине, а сви политички актери се позивају да наставе политички дијалог како би се обезбедио ефикаснији рад посланика.

С друге стране, истиче се да су борба против високог нивоа корупције и организованог криминала, као и реформе тржишта рада, подручја која изазивају велику забринутост.

У Резолуцији се износи да је Споразум о стабилизацији и придруживању са ЕУ, који је ЕП ратификовао 21. јануара, значајан подстицај за реформе које утиру пут интеграцији Косова у ЕУ.

Такође се напомиње да пет земаља ЕУ још није формално признало Косово, али да би, уколико би све чланице то учиниле, то „могло донети већу стабилност региону и помогло у нормализацији односа Косова и Србије“.

Изражава се забринутост због великог броја особа које се воде као нестале још из ратног периода и недовољног напретка у том погледу.

Позитивно се оцењују активности косовских власти у циљу окончања тренда нерегуларне миграције и посвећеност борби против тероризма, и поздравља се напредак у примени Акционог плана за визну либерализацију.

Поздравља се и усвајање закона о радној равноправности, али се изражава забринутост због изузетно ограниченог напретка на пољу слободе изражавања и медија.