Конашенков: Турска покушава да сакрије своје активности на граници са Сиријом

05-02-2016 09:37:00 | | / vostok.rs |


У Москви сматрају да су оптужбе Анкаре да је Русија нарушила турски ваздушни простор само разлог за повећање војне активности на граници са Сиријом.

Одбијање Турске да дозволи руске посматрачке летове је покушај да се сакрије незаконита војна делатност на граници са Сиријом, изјавио је званични представник Министарства одбране Русије генерал–мајор Игор Конашенков.

„Такви кораци земље која је чланица НАТО–а далеко су од тога да помажу јачању поверења и безбедности у Европи. Оцењујемо те турске активности као опасан преседан и као покушај да се сакрије војна делатност на граници са Сиријом“, рекао је Конашенков новинарима.

Према његовим речима, Министарство одбране Русије ће реаговати на турско кршење одредби Споразума о отвореном небу.

Како је нагласио Конашенков, Русија је према ранијим договорима од Турске добила прелиминарну сагласност да изврши лет у периоду од 1. до 5. фебруара. Након тога, група руских посматрача стигла је на турски аеродром Ескишехир и уручила трасу посматрачког лета као што је предвиђено споразумом са представницима Турске.

„Ипак, представници Министарства одбране Турске нису дозволили извођење лета у рејонима уз границу са Сиријом, као и изнад аеродрома где се налази авијација НАТО–а, и то без било каквог разумљивог објашњења“, додао је генерал–мајор Конашенков.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут