Европа не жели дијалог с Русијом

05-02-2016 10:41:00 | | / vostok.rs |


Резолуција Европског парламента о Криму поново је показала да европске колеге не желе с Русијом да воде конструктивни дијалог, сматра потпредседник Државне думе Русије Сергеј Железњак.

Европски парламент је на пленарном заседању у четвртак у Стразбуру усвојио резолуцију у којој се наводи да је успостављање контроле Украјине над полуострвом један од услова неопходних за обнављање сарадње с Русијом, укључујући и укидање санкција.

„Резолуција коју је данас усвојио Европски парламент поново је показала одсуство жеље наших европских колега да с Русијом воде конструктивни дијалог. Крим и Севастопољ остаће у саставу Руске Федерације јер је то воља народа који насељава полуострво, изражена на демократски начин на референдуму. Никакве санкције против Русије неће утицати на ту историјску одлуку“, изјавио је Железњак који предводи посланичку групу за везе с Европским парламентом.

Према његовом мишљењу, дискриминационе мере Европске уније према Русији, нелегитимне са становишта међународног права, вештачки су доведене у везу с догађајима на југоистоку Украјине и присаједињењем Крима и Севастопоља Русији.

„Оне наносе штету како грађанима у Русији, тако и у Европи. Без обзира на незадовољство међу становницима земаља ЕУ, Европски парламент игнорише интересе својих грађана и под притиском САД, као и низа политичара у Европи, наставља политику санкција према нашој земљи“, навео је посланик.

Железњак је нагласио да Русија никада није иницирала модел сукоба с Европском унијом.

„Овакви односи не одговарају ни интересима Русије ни интересима ЕУ. И даље ћемо покушавати да објаснимо позицију Русије колегама у Европском парламенту и у националним парламентима Европе и да их убедимо да разговор заснован на санкцијама и претњама нема будућност“, навео је посланик.

Он је позвао Европски парламент да се усредсреди на „интересе и добробит грађана својих земаља, уместо на политичке амбиције и тежње да угоди прекоокеанским партнерима и да заједничким напорима спречи даље пропадање у свеопшти хаос, кризу и сукобе“.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут