Да ли смо спремни за бум вештачке интелигенције

07-02-2016 09:28:47 | | / vostok.rs |


Човечанство је сведок рапидног развоја вештачке интелигенције последњих година, нарочито у аутомобилској индустрији, производњи мобилних уређаја и рачунара.

Готово свакодневно се сусрећемо са информацијама о појави аутомобила који сами управљају, мобилних апарата који су у стању да препознају говор власника или сајтова који су увек спремни да својим корисницима понуде управо оно што им треба.

Том Миколов, научник и истраживач у Фејсбуковом тиму за вештачку интелигенцију и бивши члана Гугловог тима мозгова, који је открио софистициране алгоритме неуронских мрежа, за Спутњик говори о могућим претњама, погодностима и будућности вештачке интелигенције.

„Ствара се утисак да ће се одједном појавити неки супер паметни робот који ће имати Божје моћи. То по мени и нема баш много смисла“, каже Миколов.

„То вам је као да сте 2014. године рекли да ћемо за две године бити у стању да летимо до звезда — то се једноставно није догодило, нити је постојала вероватноћа да ће се то догодити“, појашњава он.

Како каже, постоји одређени напредак у вештачкој интелигенцији који траје већ неко време, али и да ће, пре него што будемо добили неки супер рачунар, проћи још неколико деценија.

Међутим, како каже Миколов, никад се не зна. Према његовим речима, веома је тешко предвидети било шта када је реч о вештачкој интелигенцији, с обзиром да још увек добро не разумемо сам тај концепт, као и да није још увек јасно колико је људска интелигенција далеко од оптималне интелигенције.

„Ми смо ограничени на много начина, али ће проћи још много времена пре него што компјутери достигну наш ниво, с обзиром да тренутно не постоје алгоритми који ће бити у стању да репрезентују интелигенцију, нити основни концепти који су нам неопходни“, каже стручњак.