ПРОНАЂЕНА ГРОБНИЦА СЛИКАРКЕ ГВЕН ЏОН, МУЗЕ И ЉУБАВНИЦЕ ОГИСТА РОДЕНА

05-02-2014 10:39:39 | | / mojenovosti.com |

У Француксој је пронађено место на коме сахрањена Гвен Џон ( Гwен Јохн, 1876-1939 ),сликарка и љубавница прославјеног скулптора Огиста Родена ( Аугусте Родин,).

Како пише Тајмс ( Тхе Тимес ), сликаркину гробницу пронашла је телевизијска екипа валИјског тв канала С4Ц у граду Депу на северу Француске, која је најпре њено име нашла у регистратури депског гробља ,где је била уписана као Мери Џон.Иначе, њено пуно име које је добила на крштењу било је Гвендолин Мери Џон.

Место на коме је сликарка сахрањена није било познато током 70 и више година.Она је умрла 1939. г.у 64. години, али пошто је тада био у току Други светски рат, њена родбина није знала где је сликаркин гроб, и дуго се сматарло да ће остати непознат пошто на гробу није било обележја.Осим тога , за време Другог светског рата многи гробови су прекопавани да би се у њему сахрањивали погинули војници.

Гвен Џон је рођена 1876. у граду Хаверфордвесту у Велсу ( Хаверфордwест ин Wалес).
Године 1845. с братом Огистом Џонсом ,који ће постати познати сликар,уписује се на Лондонску школу ликовних уметности Слејд, да би касније узимала приватне часове код Џемса Вистлера.Почетком XX века ( 1904) прелази у Париз и почиње да позира Огисту Родену.Међу њима се убрзо развила љубав која ће потрајати 10 година.

У Роденовом музеју у Паризу сачувано је преко 2000 њених писама које је слала свом љубавнику, скулптору који је постајао све славнији.

Гвен Џон је претежно сликала жене и децу.

Њени радови се чувају у великим уметничким музејима и у збиркама познтих колекционара широм света.

Сликаркина рођака,Сара Џон, планира да на месту где је сахрањена Гвен Џон постави спомен-плочу са њеним ликом.