Чиме је песник Тарас Шевченко разгневио Украјинце?

07-02-2016 09:58:05 | | / vostok.rs |


Споменик украјинском песнику Тарасу Шевченку на централном тргу града Токмак у Запорошкој области Украјине демонтиран је у суботу. На истом тргу и даље, међутим, стоји споменик Владимиру Иљичу Лењину, преносе локални медији.

Према речима градског одборника Вадима Лукаша, одлука о демонтажи споменика Шевченку није усвојена ни на седници градског савета, нити је донео извршни градски комитет.

„У канцеларији заменика градоначелника су нам рекли да је одлуку усвојио апарат, очигледно, градоначелник Игор Котелевски лично. Нису нас чак ни обавестили о томе“, рекао је посланик.

Новинари до сада нису успели да разговарају с градоначелником, јер је његов мобилни број недоступан целог дана.

На овом тргу налази се споменик Лењину. Одлука о његовој демонтажи требало би да буде усвојена на седници градског савета Токмака 21. фебруара.

У Украјини је у оквиру десовјетизације тренутно у току уклањање споменика значајним личностима из совјетске епохе, посебно Лењину.

Тарас Шевченко је један од највећих украјинских песника из средине 19. века. У средишту његове поезије били су украјински сељак и тежња за социјалним и националним ослобођењем Украјине. Његово литерарно наслеђе је основа савремене украјинске књижевности и језика.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут