Меркелова изгубила контакт с реалношћу

09-02-2016 11:52:55 | | / vostok.rs |


Однос Меркелове према избеглицама могао би негативно да утиче на шансе њене партије да победи на следећим изборима, јер ће гласачи, пре свега из нижих слојева, гласати за неког другог из чисте фрустрације, каже у интервјуу за Спутњик др Хубертус Хофман.

Немачкој канцеларки код куће баш не цветају руже. Гласачи у Немачкој, наиме, све више сумњају у способност њене владе да изађе на крај са избегличком кризом.

Др Хубертус Хофман, оснивач онлајн-политичког магазина „Глобало“, оцењује да је Меркелова у Немачкој до сада уживала огромну популарност због свог прагматичног и систематичног приступа решавању проблема. Али, каже он, то се променило.

„Немаца има 81 милион, али мислим да 80 милиона више не разуме Меркелову. То што она ради више нису решења. Ја се лично бринем о седам избеглица овде у Немачкој, добро познајем ситуацију, али ово што се сада дешава је стварно превише. Максимум који Немачка може да апсорбује је 200 до 250 хиљада људи годишње. Према званичним статистикама, више од милион миграната стигло је само током 2015. године, а још око 400 хиљада није регистровано и борави у земљи илегално. То је неиздрживо. У Немачкој нема довољно посла, нема ни смештаја за све који желе да дођу“, каже Хофман за Спутњик.

Др Хофман каже да је избегличка криза уједно и један од најопаснијих политичких момената, и тема око које ће се „ломити копља“ на следећим парламентарним изборима.

„Ангела Меркел је изгубила контакт с реалношћу, а то је увек веома опасно. То је типична грешка људи који постану превише моћни. У данашњој Немачкој, свако ко мисли другачије и проба да то мишљење јавно искаже, бива протеран. Притисак на друге државе да апсорбују што већи број избеглица је супротан демократским принципима на којима почива Еврпоска унија. Ако неће да их приме, ми то морамо да прихватимо. Однос Меркелове према избеглицама могао би да негативно да утиче на шансе њене партије да победи на следећим изборима, јер ће гласачи, пре свега из нижих слојева, гласати за неког другог из чисте фрустрације“, сматра Хофман.

Он додаје и да је чињенично стање да је Европа преплављена избеглицама које — осим оних веома младих, дакле девојака и младића млађих од 15 година — вероватно никада неће успети да постигну пун степен интеграције у европска друштва. А корен проблема лежи — у Турској.

„Турска је огроман проблем. У Бодруму полиција не спречава кријумчаре људи — сви до једног су подмићени. Цео систем је труо, распада се од корупције. Сетите се, Анкара је прво тражила три милијарде евра помоћи од Европске уније, после је то порасло на пет милијарди… Замислите колико тог новца иде у џепове политичара? Две хиљаде евра од сваког избеглог Сиријца, па колико онда ту узме сваки полицајац, цариник, агент тајне службе? Нико се не усуђује да отворено каже до које мере је систем у Турској труо! То је оно што мора да се промени“, каже Хофман.

На питање како би, по његовом мишљењу, требало решавати избегличку кризу, др Хофман „потеже“ не нарочито умерене методе.

„Мислим да је за почетак неопходно херметички затворити границу и спречити те људе да напуштају Турску. Они су тамо безбедни. Животи им нису угрожени. Нека буду тамо. Потом треба трагати за политичким решењем за Сирију и друге земље, како би се сви они вратили својим кућама. То је уједно и област у којој би Русија и Турска могле да имају позитивну интеракцију и то би за Русију могло да буде веома занимљиво јер, бар према подацима које ја имам, Русија би већ 2050. године могла да постане земља са већински муслиманским становништвом. А то је проблем којем би требало приступити са позитивне стране, и мислим да би Турска ту могла пуно да помогне Русији“, каже на крају интервјуа за Спутњик др Хубертус Хофман, оснивача онлајн-политичког магазина „Глобало“.


КАТЕГОРИЈЕ