Хашки трибунал: Србија да прилаже детаљни извештај о активностима сваке две недеље

10-02-2016 04:26:35 | | / vostok.rs |


Претресно веће Хашког трибунала наложило је данас Србији да до хапшења троје чланова СРС-а Вјерице Радете, Петра Јојића и Јова Остојића, на сваке две недеље Трибуналу прилаже детаљни извештај о активностима на испуњењу тог налога.

На почетку данашњег рочишта, које је било отворено за јавност, трочлано судско веће је констатовало да Србија више од годину дана није испунила налог Трибунала за хапшење и изручење троје радикала.

Иако је Координатор правног тима Србије у Хагу Саша Обрадовић најпре тражио да објасни које је све кораке Србија предузела од јануара, суд је одбио да га саслуша и констатовао да Србија "ништа није урадила да их ухапси".

Захтев Хашког трибунала упућен је Србији у јануару 2015. године.

У наставку суђења, Обрадовић је имао прилику да наведе кораке које је Србија преузела поступајући по захтеву Трибунала, након чега је претресно веће дало инструкције Србији да до хапшења, на сваке две недеље Трибуналу прилаже детаљне извештаје о поступањима по том налогу.

Први такав извештај требало би да буде предат 24. фебруара.

Обрадовић је након тога приметио да Србија нема о чему да извештава све до тренутка хапшења и да не види могућност за прављење детаљних извештаја.

Председавајући већа је упозорио на обавезу Србије да без одлагања ухапси и испоручи оптужене, напомињући да након тога неће ни бити ни потребе за извештавањем.

Судија је закључио да суд за две недеље очекује извештај, а да се нада да до тога неће ни доћи, односно да ће троје радикала до тада бити ухапшено и испоручено.

До сада су одржана два рочишта по овом питању.

Влада Србије је, како су пренели медији, раније обавестила Трибунал да није поступила по налогу тог суда јер није добила одговор председника Трибунала на предлог да се случај уступи домаћем правосуђу.

Радикали су оптужени за непоштовање суда због застрашивања, подмићивања и утицаја на сведоке у предмету Војислава Шешеља.

Они су искључили могућност добровољне предаје.