Лавров: Црна Гора није заборавила НАТО бомбардовање

10-02-2016 04:29:15 | | / vostok.rs |


Руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је да је придруживање Црне Горе НАТО-у вештачко решење, које неће донети безбедност Северноатлантској алијанси, и навео да црногорски народ није заборавио бомбардовање НАТО-а.

„Тешко да је црногорски народ наклоњен идеји руководства да се придруживањем НАТО-у ствари гурну под тепих“, истакао је Лавров у интервјуу листу „Московски Комсомолец“.

Он је указао да није ствар у Црној Гори, већ у начину на који НАТО третира не само развој односа са Русијом, већ и одржавање глобалне безбедности.

Према његовим речима, преувеличавање мита о „руској претњи“ је неопходно да би се оправдало постојање НАТО-а.

„НАТО је одговоран за своју зону и, као што је наведено у Вашингтонском споразуму, пружа колективну одбрану од напада. Али онда нека остану унутар својих граница, па их нико неће дирати. То њима није довољно, јер постојање војног политичког блока губи смисао“, закључио је шеф руске дипломатије.

Вашингтон притиска Русију да ратује на два фронта

Вашингтон није далеко од идеје да натера Русију да ратује на два фронта, изјавио је Лавров.

„Ја нисам љубитељ теорија завере, иако постоје чињенице које потврђују теорију да Вашингтон жели да натера Русију да се бије на два фронта“, рекао је он.

Према речима Лаврова, управо из тога разлога се у Донбасу и даље одржавају тензије како Русија не би могла ни на секунд да предахне и у потпуности се посвети решавању проблема у Сирији.

„Не искључујем могућност да управо такве мисли се мотају по главама јастребова у Вашингтону“, истакао је он.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут


Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут