Влада упућује протестну ноту Хашком трибуналу

11-02-2016 08:20:08 | | / vostok.rs |


Министар правде Никола Селаковић изјавио је да ће Влада Србије упутити протестну ноту Хашком трибуналу због данашњег понашања претресног већа према представнику Србије на рочишту поводом захтева за хапшење троје радикала.

„Трибунал се према представнику Србије понашао бахато и осионо, и то је још једна велика срамота за Хашки трибунал“, рекао је Селаковић на конференцији за новинаре и поручио да ће Србија наставити сарадњу с Хагом, али у складу са државним и националним интересима.

Он је новинарима показао одлуку Владе од 8. октобра 2015. којом се тражи да се због лошег здравственог стања Здравко Толимир привремено пусти на слободу.

„Није се чуо глас Србије и човек је умро. Влада Србије инсистира да се њен глас чује“, поручио је Селаковић.

Он је запитао да ли је то исти Хашки трибунал који је због тешке болести вратио лидера радикала Војислава Шешеља у Србију, а када му се није свидело његово понашање у Србији сада тражи да се врати и тешка болест му више не представља никакав разлог.

На констатацију новинара да је на данашњем рочишту разматрано питање троје радикала, а не њиховог лидера, Селаковић је одговорио да они нису пред Хашким трибуналом због криволова већ управо због Шешеља.

Селаковић је истакао да Влада Србије сарађује и да ће наставити да сарађује са Хагом, али да инсистира да се у тој сарадњи саслуша њен став о сваком важном питању, а не да се ућуткује, да се њеном представнику не дозвољава да заврши реченицу и да се према њему понаша осионо и бахато, јер то онда представља поступање према држави Србији.

„У оваквој ситуацији, када се Србији забрањује да изнесе своје виђење ситуације и свог става, поступаћемо у складу са нашим законским обавезама, али ћемо на првом месту чувати свој национални интерес“, рекао је он истичући да је то за добробит грађана Србије.

Према његовим речима, за Владу Србије од приоритетне важности је самопоштовање које је ова влада успела да врати Србији.

На питање новинара да ли ће и како Србија поступати по налогу Трибунала и да ли ће обавештавати о свим предузетим мерама Трибунал, Селаковић је одговорио да је то и до сада чињено, али да о томе не може да говори јер је то поверљива преписка.

На данашњем рочишту пред Хашким трибуналом председавајући судског већа није дозволио представанику Србије Саши Обрадовићу да изложи које мере је предузела Србија поводом захтева за хапшењем троје чланова СРС — Вјерице Радете, Петра Јојића и Јова Остојића.

Судско веће је наложило да се они под хитно ухапсе, изруче, и да се сваке две недеље Трибуналу доставља детаљан извештај о поступању по том налогу.

Захтев за њихово хапшење и изручење поднет је Србији у јануару 2015. због оптужби да су ометали поступак против лидера СРС Војислава Шешеља застрашивањем сведока.