Минхен: Сирија и избеглице главне теме разговора

13-02-2016 10:54:29 | | / vostok.rs |


Саопштења првог дана Међународне конференције о безбедности у Минхену означила су основне кризе у 2016. године и издвојиле две основне теме за разматрање – рат у Сирији и миграциони проблем.

„Светски поредак је у најтежем стању од краја Другог светског рата… Криза у значајном степену превазилази границе националних држава, пример за то је рат у Сирији који се проширио на цео регион и постао узрок миграционе кризе огромних размера“, изјавио је домаћин конференције Волфганг Ишингер.

Русија – НАТО

Конференција у Минхену трајаће до 14. фебруара. Она је први пут одржана 1963. године као заседање председника министарстава одбране земаља-чланица НАТО-а. Сада је то међународни форум који окупља политичаре, дипломате, представнике војске, бизнисмене, научнике и друштвене делатнике из више од 40 земаља (НАТО-а и ЕУ, као и држава које имају важну улогу на међународној позорници – Русије, Кине, Јапана, Индије и других).

Како је саопштило Министарство иностраних послова Русије у петак, шеф руске дипломатије Сергеј Лавров састао се с генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом, којем је пренео забринутост Москве због ширења Алијансе према руским границама. „Током састанка било је речи о тренутном стању и будућности односа Русија—НАТО“, наведено је у документу.

Заменик шефа руске дипломатије Алексеј Мешков је новинарима рекао да је за заседање Савета Русија—НАТО неопходно припремити одговарајући план, због чега су многи закључили да ће се заседање овог савета одржати, иако га Столтенберг није подржао.

„Ако би почео да се упуштам у детаље због којих не можемо да сазовемо овај састанак, мислим да би то још више отежало његово сазивање“, рекао је Столтенберг.

Нормандијски формат

Други важан резултат разговора на „независној платформи“ јесте договор да се у суботу одржи нова рунда заседања министара иностраних послова земаља такозваног „нормандијског формата“ (Русија, Украјина, Француска, Немачка).

Сирија

У четвртак су на маргинама званичног програма конференције учесници седнице Међународне групе за подршку Сирији усагласили план дејстава за решавање сукоба у тој земљи.

Русија, САД, Немачка, Француска и други учесници у разговору заложили су се за хитно испуњење одредби резолуције 2254 Савета безбедности УН. Потврђена је спремност да се омогуће услови за политичку транзицију власти под руководством и на иницијативу самих Сиријаца на основу Женевске декларације, да се издејствује прекид ватре и да се омогући приступ хуманитарне помоћи цивилном становништву.

На основу ових договора данас су вођене дискусије. Ишингер је рекао да одлуке донете у четвртак уливају наду, а министарка одбране Немачке Урсула фон дер Лајен рекла је да их сматра „трачком наде“.

Миграциона криза

Према речима шефа немачке канцеларије Петера Алтмајера, који координише рад с избеглицама, криза је део политичког дневног реда већ неколико месеци и има геостратешки, политички, економски, хуманитарни и друге аспекте.

За шест месеци смо примили готово милион избеглица. Учинили смо то и због тога што стабилност у целом региону, на Средњем истоку и у Европи, зависи од тога шта ћемо ми учинити“, рекао је Алтмајер.

Очекује се да ће миграциона криза главна тема скупа бити у суботу.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут


Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут