Медведев: Русија против копнене операције у Сирији

14-02-2016 03:35:23 | | / vostok.rs |


Русија не подржава иницијативу за спровођење копнене операције у Сирији јер би присуство стране војске у тој земљи довело до дуготрајног рата, изјавио је руски премијер Дмитриј Медведев.

„Нико није заинтересован за нови рат. Копнена операција је пут ка правом и дуготрајном рату“, рекао је Медведев у интервјуу за канал „Јуроњуз“.

Према његовим речима, Москва у том рату не подржава (председника Сирије Башара ел) Асада лично, већ, како је рекао, пријатељске односе са сиријском државом.

„Наше полазиште је да не постоји ниједна друга легитимна власт сем Башара ел Асада, и уколико он буде елиминисан, земља ће склизнути у хаос, као што је то случај био у Либији“, додао је Медведев.

Саудијска Арабија свргава Асада

Шеф дипломатије Саудијске Арабије Адел ел Џубеир изјавио је да Ријад разматра варијанту насилног рушења сиријског председника Башара ел Асада са власти.

„Он ће свакако бити скинут са председничког места. Или ће добровољно отићи — или силом“, рекао је он за Си-Ен-Ен.

Ел Џубеир је оптужио Асада због тога што је његова политика довела до тренутне ситуације у Сирији и додао да је Ријад првенствено заинтересован за политичко решење, иако је спреман и за употребу силе уколико не буде било другог избора.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут