Кери: Рама и његова влада више да раде на реформама

15-02-2016 09:52:48 | | / vostok.rs |


Амерички државни секретар Џон Кери допутовао је у Албанију како би извршио притисак на Тирану да спроведе пакет правосудних реформи, преносе агенције.

Керија је на аеродрому дочекао албански председник Бујар Нишани, а потом се састао и са албанским премијером Едијем Рамом.

Он је током разговора са албанским званичницима позвао владу и опозиционе странке да подрже предложени пакет правосудних закона у парламенту, истакавши да ће те реформе бити значајан корак у настојању Албаније да уђе у Европску унију.

Реформе укључују оснивање суда за борбу против корупције и канцеларије тужиоца, као и формирање националне истражне агенције, попут америчког ФБИ.

САД су већ обезбедиле око 20 милиона долара помоћи за подршку реформама, а ове године је предвиђено још пет милиона, преноси АП.

Кери је похвалио досадашње напоре Албаније, али је рекао да Рама и његова влада треба да учине више, док је Рама рекао да очекује да ће реформе бити усвојене идућег месеца.

Реформе су део напора да влада у Тирани постане функционалнија.

Албански парламент је у децембру усвојио закон којим се људима са криминалним досијеом забрањује да буду на званичним функцијама, као и да раде већину послова у државној служби.

Амерички државни секретар је у Тирану дошао након четвородневне посете Немачкој.