Србија затвара границе ако то учине Словениjа и Хрватска

15-02-2016 10:23:15 | | / vostok.rs |


Шеф српске дипломатиjе Ивица Дачић позвао jе на jединствен приступ EУ избегличкоj кризи, указуjући на то да ће уколико Aустриjа и друге земље на балканскоj рути затворе своjе границе и Србиjа бити приморана да учини исто.

Шеф српске дипломатиjе Ивица Дачић позвао jе на jединствен приступ EУ избегличкоj кризи, указуjући на то да ће уколико Aустриjа и друге земље на балканскоj рути затворе своjе границе и Србиjа бити приморана да учини исто.

Дачић jе подсетио да jе Србиjа досада имала фер и конструктиван приступ овом питању, за шта jе добила похвале целог света.

„Kроз нашу земљу jе прошле године прошло 600.000 миграната. Нас забрињава то што EУ нема jединствену политику и став шта да се даље радити. И разне поjединачне мере држава нас доводе у тешку ситуациjу“, рекао jе шеф српске дипломатиjе за радио „Доjче веле“.

Даљи кораци Србиjе ће првенствено зависити од потеза земаља коjе су на западно-балканскоj рути, рекао jе Дачић, напомињући да би према наjавама аустриjског шефа дипломатиjе Себастиjана Kурца, Беч могао да ограничи броj миграната, и то до квоте од 37.500 људи.

„Дакле, морамо да видимо шта Aустриjа намерава да учини, да ли ће затворити своjу границу, а онда касниjе, да видимо да ли ће то учинити Словениjа и Хрватска. Oнда би и Србиjа била принуђена да jедноставно затвори границе, jер ми немамо могућности да толики броj људи остане у Србиjи“, рекао jе он.

Дачић jе оценио да jе веома занимљиво што мигранти не желе да мењаjу руту, односно што нико ниjе ишао преко Kосова.

„Tо jе вероватно због тога што се Србиjа хумано односила према њима. Mеђутим, како ће се кретати даље, ако буду затворене границе, да ли ће се изналазити неке нове руте, то ћемо видети у наредном периоду“, навео jе Дачић.

На питање да ли би проблем избеглица могао да се инструментализуjе током изборне кампање, он jе рекао да би, нажалост, могло да се деси да до затварања граница дође баш у предизборноj кампањи.

Mеђутим, владаjуће странке у Србиjи досада нису злоупотребљавале питање избеглица, нити се руководиле тиме шта jе популарно а шта ниjе, већ су пре свега желеле да прате немачке ставове везане за ове проблеме, прецизирао jе Дачић.