Налазите се на страници > Почетна > Економија > Кина напада долар

Кина напада долар

15-02-2016 10:29:29 | | / vostok.rs |


Укључивање кинеског јуана у резервне валуте ММФ-а довешће до значајних промена у међународном монетарном систему, пише немачки лист „Дојче виртшафтс нахрихтен“.

Овај потез може довести до озбиљних преокрета у финансијском систему, истиче се у чланку.

Према речима представника „Стандад чартед банке" Јуке Пилмана, Кина ће остварити прилив капитала у износу од 1,1 милијарди долара, као резултат укључивања јуана у корпу валута ММФ-а. Централне банке, државни фондови и мултилатералне институције ће апсорбовати валуту у својим резервама.

После укључивања јуана у резервне валуте ММФ-а, валутна корпа ће изгледати овако:

САД долар 41.73% (раније 41.9%)

Евро 30.93% (раније 37.4%)

Јуан 10.92%

Јена 8.33% (раније 9,4%)

Фунта 8,09% (раније 11.3%)

Кина успешно користи дугорочну, неупадљиву стратегију да постане велика сила у светској економији. Чињеница да је ММФ додао јуан, кинеску валуту, у корпу резервних валута више је него доказ успешне кинеске стратегије. Шест од десет највећих централних банака широм света су до сада одбијале да инвестирају на кинеском тржишту међубанкарских обвезница. Међутим, када јуан буде чврсто интегрисан у корпу валута, банкари централних банака ће преиспитати своју одлуку у том смислу, сматра Пилман.Са будућих 10,9 процената у корпи валута ММФ-а, јуан ће постати трећа светска валута у свету. Истовремено, однос евра ће смањити са 37,4 на 30 одсто, што представља стварну промену у валутном тржишту, први пут после 16 година.