Ако Косово буде услов, не морају да нас приме у ЕУ

15-02-2016 10:43:31 | | / vostok.rs |


Надам се да признање Косова никада неће бити услов за улазак Србије у ЕУ, а ако ће то бити услов за наше чланство у Унији, не морају да нас приме, каже председник Србије Томислав Николић.

„Слушамо уверавања из Европе да то (Косово) није услов. Ако ће то бити услов за наше чланство у ЕУ, не морају да нас приме, али ћемо бар уредити државу у 34 поглавља. Али ако ће у сваком поглављу стајати да ће то и то бити решено у складу са приштинским уставом и законодавством, онда ће јако тешко бити снаћи се у свим поглављима“, рекао је председник Србије Томислав Николић у интервјуу листу „Данас“.

Према његовим речима, Европска унија, као у случају мигрантске кризе, показује и колико је крхка и на терену односа Србије и Приштине.

„Показује са једне стране изузетан утицај на Србију, а са друге стране немоћ према захтевима Приштине, и то је оно што ме чуди и забрињава“, рекао је Николић.

Он је нагласио да „не знамо како је практично замишљено Поглавље 35, али ни како ће да изгледа затварање поглавља правно обавезујућим споразумом“.

„То нисам видео ни у нацрту, нити сам чуо у било каквом разговору са комесарима, који су говорили да нас то чека и да на то будемо спремни и да Европа од тога не може да одустане, јер је то захтев Немачке“, казао је Николић.

Заједница србских општина, истакао је председник Србије, треба да буде формирана, то је потписано у Бриселу, „али сад су у Приштини видели да то у ствари представља пут да Срби имају своју целину на својој територији и много права и одатле тврдње да то није у складу са њиховим уставом“.

„Шта ћемо сада, ако смо потписали тај споразум из Брисела? Ако га са приштинске стране ставе под знак питања, што га не би ставили и са српске стране, односно, како ћемо даље да преговарамо, ако немамо заједницу србских општина. То ће бити јако тешко и ту ће (премијер) Александар Вучић да буде на великом испиту“, рекао је Николић.

На питање да ли верује да ће Специјални суд за Косово заиста да суди ратним злочинцима, Николић каже:

„Верујем да ће да суди, али ако ме питате да ли ће да пресуђује и доноси одлуке и казне, у то нисам превише уверен. Још нисам видео неки суд који је судио истим критеријумима, истим аршинима Србима, Албанцима, Хрватима. Уосталом, то се по броју осуђених и по висини казне апсолутно јасно види, тако да нисам сигуран.“

„Нешто што ме апсолутно нагони на то, то је трагична судбина Оливера Ивановића. Мислим да ће неко у суду који је формиран у Хагу морати да прави неку равнотежу, па да ће неко од Албанаца морати да буде осуђен, или је можда Оливер Ивановић, да би се умирили Албанци, доживео да без доказа буде осуђен и да судија каже да нема доказа и да је он то морао да зна или је знао или је морао знати, тако је рекао бих, у изреци речено“, казао је Николић.

Према његовим речима, Србија у случају Ивановића може да подигне свој глас, да разговара са свим државама у свету, са пријатељима и организацијама и са онима који су нам мање пријатељи.

„Али да промени одлуку, тешко. Србија није успела да промени ниједну одлуку, која је била против ње и њених грађана, па тако неће бити ни са овом“, рекао је Николић.