Рама: Дијалог Београда и Приштине није лак

15-02-2016 11:07:49 | | / vostok.rs |


Дијалог Београда и Приштине није лак, а још мање имплементација договореног, али то је без сумње једини пут ка успеху за обе стране, као и за читав регион, изјавио је у недељу премијер Албаније Еди Рама током сусрета са америчким државним секретаром Џоном Керијем у Тирани.

Рама је додао да ће Албанија интензивирати сарадњу са САД како би се консолидовао демократски развој у Албанији и на суседном Косову, што је предуслов за безбедност, стабилност и напредак региона.

Премијер Албаније је такође казао да ће Косово у том контексту и даље имати подршку своја два најближа савезника, Албаније и САД, саопштено је из Стејт департмента.

Рама је додао и да је Албанија веома срећна због тога што је Црна Гора добила позив у НАТО, наводећи да се нада да ће се исто догодити и са Македонијом.

Амерички државни секретар Џон Кери допутовао је раније данас у Албанију како би извршио притисак на Тирану да спроведе пакет правосудних реформи, преносе агенције.

Керија је на аеродрому дочекао албански председник Бујар Нишани, а потом се састао и са Рамом.

Кери је похвалио досадашње напоре Албаније, али је рекао да Рама и његова Влада треба да учине више, док је Рама рекао да очекује да ће реформе бити усвојене идућег месеца.

Реформе су део напора да влада у Тирани постане функционалнија.

Амерички државни секретар је у Тирану дошао након четвородневне посете Немачкој.