Државна заједница БиХ предала кандидатуру за чланство у ЕУ

15-02-2016 01:46:05 | | / vostok.rs |


Председавајући Председништва државне заједнице Босне и Херцеговине (Републике Српске и Федерацоије БиХ) Драган Човић предао је данас захтев за чланство у Европској унији министру спољних послова Холандије Берту Кендерсу.

Свечана церемонија уприличена је у Бриселу, а Човић је изразио задовољство што у име народа и грађана предаје захтев за чланство, додавши да је државна заједница БиХ испунила све оно што је обећала да ће испунити у последњој години.

Оцењујући да је пред БиХ сада велики посао, нагласио је да ће ова година бити година реформи како би БиХ сустигла своје суседе на путу европских интеграција, преноси Фена.

Кендерс је похвалио усвајање Реформске агенде и Акционог плана и казао да је данашњи чин заправо први корак ка чланству у ЕУ.

Свечаности су присуствовали и висока представница за спољну политику и безбедност ЕУ и потпредседница Европске комисије Федерика Могерини и комесар за европску политику суседства и преговоре о проширењу Јоханес Хан, који су честитали БиХ истичући да је ово почетак напорног рада.

Могеринијева је рекла да ће сада земље-чланице анализирати кандидатуру БиХ, додавши да је предаја захтева добра вест и за ЕУ и за БиХ и да представља доказ да је пројекат ЕУ и даље снажан.