Железњак честитао Дан државности - Руси су поносни на подршку упућену Србима

15-02-2016 03:51:15 | | / vostok.rs |


Заменик председника руске Државне думе Сергеј Железњак честитао је Србији Дан државности и истакао да се Руси поносе тиме што је „њихова земља подржавала српску браћу и помагала јој у праведној борби против турског поробљавања“.

Он је подсетио да србско-турски ослободилачки ратови (1876-1878) чине славне странице, како је рекао, наше заједничке историје.

„Срби, Црногорци и други балкански народи јуначки су се борили заједно са руским војницима“, написао је он у писму упућеном порталу Руска реч и додао да је „јуначка прошлост наших народа постала део општег историјског сећања и националне самосвести, што је и створило чврст темељ за пријатељске односе Русије и Србије“.

Железњак је позитивно оценио развој руско-србских односа, али је упозорио на то да „заједнички успеси забрињавају, или чак иритирају, одређене кругове у Србији и другим земљама“.

Заменик председника руске Државне думе додао је и да поруке поводом „негативног руског утицаја на стабилизацију и демократизацију“ Србије и Црне Горе значе да се Русија налази на добром путу и све активније охрабрује братске балканске земље да спроводе самосталну политику.

„Балканском региону, односно оним земљама које нису ступиле у НАТО, потребан је добар одбрамбени капацитет, стога би требало припремити пројекте за Србију и Црну Гору у циљу стварања ефикасног одбрамбеног потенцијала на основу руских ракетних система“, закључио је он.