Министар спољних послова ДНР за „Восток“: Украјина се данас суочава са нацизмом

15-02-2016 06:04:38 | | / vostok.rs |


Како је медијска пажња последњих месеци усмерена на конфликт у Сирији, ситуација у Украјини и Новорусији отишла је у трећи план како код светских, тако и домаћих медија, а информације о ситуацији све теже долазе до аудиторијума. Из тог разлога разговарали смо са министром спољних послова Доњецке Народне Републике, Александром Кофманом.

Министре, поставили би Вам много питања, али она не могу бити анализирана у једном кратком инетервјуу...

- Пре свега, радујем се што сте овде као инострани медиј и што ћете пренети утиске које сте доживели овде, као и то да ћете путем свог медија пренети свету да овде не постоје терористи и да су овде обични људи, радници, интелектуалци, који имају своје трагичне приче о рату.Надам се да ће се рат завршити убрзо и да ће се живот наставити. Такође, потребно је да се потом добро организујемо и дигнемо земљу на ноге.

С наше тачке гледишта, морамо да успемо да наша земља постане препознатљива, мада је у данашњој светској политичкој ситуацији то је тешко, и можда би смо тренутно требали заборавити на формално признање.


Које би сте земље позвали?

Пре свега треба рећи да је тренутно тешка финансијска ситуација у земљи и делујемо како она дозволи. Остварујемо контакте са Јужном Осетијом, Абхазијом, Придњестровљем и Нагорно Карабахом. Такође постоје територије које нису међународно признате, али оне представљају нације, као што су Каталонија, Фландрија, Тексас..

Како видите будућност Доњецке Народне Републике? Као аутономију у Украјини, независну или као део Русије?


- На крају крајева ми би желели да будемо део Русије, али немамо право да као разорена земља отежамо економску ситуације Русије. Такође немамо право да будемо део Русије, Дољецка Народна Република или Луганска Народна Република, јер би тиме оставили наш народ који живи под контролом Кијева у Одеси, Харкову, Дњепропетровску… Тамо наши људи тешко живе због нацистичких организација. Стога их не можемо оставити. Када престане деловање нацистичких организација и репресија, можемо почети са овом темом. Можда две републике или више њих...

Пре 70 година завршен је најстрашнији рат у људској историји. Сви у свету су знали шта је то фашизам. У том смислу ми и чекамо политичку подршку са свих страна света у борби против ове страшне појаве у односу на то шта ова страшна појава може да уради човечанству. Изгледа да још ништа није готово, јер екстремне организације постају све јаче и јаче. То је као када дигнете камен са земље, а испод њега изађу многе прикривене ствари.


Можете ли објаснити људима који не познају геополитичку ситуацију у Украјини, зашто говорите да се борите против нацизма, а не против украјинске војске? Шта се дешава овде? Да ли имате контаката са политичарима из ЕУ?


- Када данас поново видите амблеме и заставе нацистичих јединица из Другог светског рата, а на то немате реакције, то је нацизам. Немачка је платила велику цену за 10 година постојања нацизма. Украјина се данас суочава са истом чињеницом-нацизмом и мислимо да ће такође платити цену за данашњи нацизам, те да ће требати неко време да схвате да је нацизам злочин. Наравно, имамо контакте и са политичарима ЕУ, али са њих неколико. Разумемо и то да не желе да нас слушају. Покушавамо у свакој ситуацији да им саопштимо о ситуацији и порасту нацизма у Украјини и подсећамо их како су били забринути када је у аустријски парламент ушла партија десног определења. Остварају се контакти са Европском комисијом.


Да ли имате званичних контаката са Србијом или Републиком Србском?

Не немамо званичних контаката. Министарство спољних послова ДНР постоји веома кратак период и настојимо да остваримо што више контаката.


Западни медији извештавају да сте марионета руских интереса, те да је Русија извршила инвазију. Шта би сте им рекли на то?

Када је рат почео Кијев је говорио да су то све „туристи“ из Русије. Двадесет хиљада „руских туриста“… Као што сте могли видели, никаквих руских трупа овде нема.

Разговарао Вања Савићевић,

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут


КАТЕГОРИЈЕ