САД као узрок светских конфликата

15-02-2016 05:53:51 | | / vostok.rs |


Сведоцимо смо из године у годину избијању нових сукоба, уплитању нових држава у постојеће сукобе. Поводи за то су најчешће „демократске“ промене у земљама блиског и средњег истока инициране од САД и њених партнера. Сукоби се преливају из државе у државу.

На ову тему разговарали смо са војно-политичким аналитичаром, пуковником Гостимитом Поповићем.

Гостимире, конфликтна подручја се шире и по тренутном стању ствари, томе нема краја.

- Кључно кризно подручје или ратно подручје на овој планети је простор од Авганистана, јужног обода Кавказа па до Египта уљкучујући све земље, системе, народе и религије на том простору. Тај простор задњих неколико десетина година је веома запаљив и у њему се веома лако распламсају све врсте оружаних сукоба.

У неким краћим периодима, поједини системи су били врло просперитетни као што су то били Ирак, Сирија, Либија, Либан и Египат. Међутим, како време пролази, ниједан од тих система не само да није стабилан и профитабилан, него је врло нестабилан и једноставно представља систем у којем нема никаквог реда, а народи су доведени на ивицу општег опстанка.

Када говоримо о том простору треба га и таксативно набројити. Имамо Авганистан у коме су Американци унели „демократију“ и направили такав неред, да ће Авганистан као такав врло дуго да остане на дну друштвене или било које друге лествице.

Даље када кренемо, према југу, видимо да Курде, народ од неколико десетина милиона нико не жели да саслуша, а камоли да им омогући да имају било каква лична, колективна и национална права.

Имамо Ирак који је разбијен, имамо Сирију која је разбијена, дакле простор у којем је антиохијска патријаршија, које де факто више нема. Неће је де јуре бити ни док је света и века. Они који су је разбили то веома добро знају.

Имамо простор Либана који је до пре тридесетак година био као „Швајцарска“ Блиског истока. Он је данас једноставно простор на коме нема ни будућности ни просперитета.

Египат који је био врло снажан у арапском свету, систем који је једноставно био стабилишући, сада је на коленима и у њему се дешавају ствари врло опасне по безбедност самог Египта, па и даље.

Када говоримо да је некада била створена Уједињена Арапска Република и да су Сирија и Египат били носиоци развоја види се шта се све уради са системима Средњег истока. Када говоримо о том простору, не смемо никако заборавити Иран који је издржао све санкције и који је успео да ојача и да се врати у колотечину, међутим бојим се да ће врло брзо доћи до неких нових санкције, јер ови који су то направили, неће тек тако лако ослободити иранских 400 милијарди долара на разноразним локацијама у свету које у правилу контролишу САД.

Шта је узрок ових конфликата?

Цео простор Средњег истока је разбијен са тенденцијом даљег разбијања и у том простору имамо неколико фактора. Први су САД јер им је треба рат да се води негде на планети. Имамо Турску која заиста не зна куда би, а мора као чланица НАТО по налогу САД да ради у њиховом интересу, и ради оно што ради. Тренутно имамо два стабилишућа фактора на том простору, а то су Русија која у Сирији покушава да спаси што се спасити може. Русија покушава и да стабилизује Египат колико се може. Такође, Иран да буде систем са Средњег истока као стабилишући фактор, а Иран то заиста може.

Веома дуго се неће десити стабилизација у Авганистану, Ираку, Либану и у Сирији ако се нешто нагло не промени, тако да у наредних десетак година можемо очекивати да ће то подручје бити подручје оружаних сукоба. Једино ако активност Русије не уроди плодом, па да барем један или два система стану на своје ноге и постану колико толико стабилни.

Који је циљ САД и њехових савезника у рушењу режима и уништавању целих држава? Да ли су то ресурси?

Циљ САД није никакво рушење режима, није никакво довођење „демократије“, није никаква помоћ народима, него је циљ стварање што већег простора под контролисаним хаосом и на тај начин обезбеђивања ресурса и обезбеђивање активности за своје снаге ван САД.

САД извозом нереда, а у овом случају говоримо о Средњем истоку, чувају своју унутрашњу стабилност и што је већи неред на Средњем истоку, они ће много лакше да преброде неке своје унутрашње кризе.

Тако да , приче о „демократијама“, флоскуле о режимима и све остало, једноставно вређају здрав разум. Узмимо некадашњег председника Ирака и Ирак, који је нападнут јер је наводно имао оружје за масовно уништење. Преврнули су буквално сваки камен и нису нашли ништа.

Исто тако у Авганистану, само је направљена дубока подела.

Када се говори о Сирији, од једне врло стабилне земље направљена је рушевина. Када се говори о Египту, од једног врло стабилног и снажног система направљено је нешто што се веома лако моће урушити.

Када се говори о Либији, као једном најсоцијалнијем, најдемократичнијем и најхуманијем систему, као систему који је тада постојао на планети земљи, направљена је рушевина у којој се ништа не зна.

У ствари се зна, ови експоатишу, а ови се међусобно убијају.

На тај начин САД извозе неред да би код себе одржале ред и у томе је основна разлика између САД и Русије. Русија покушава да помогне и то када је позову, а САД долазе незване и праве неред.

„Модерни фашизам"?

Не бих то назвао фашизмом јер је то много опаснији облик. Ми се врло често бавимо нечим што је било. Дакле, сваки систем, земља-народ, који се припрема за неки прошли сукоб, он га је гарантовано као нови изгубио. Данас је сасвим нови приступ који у теорији чак није ни осмишљен и дефинисан.

Рећи ћу једну јеретичку мисао, која није баш пожељна и цитираћу Карла Маркса. У своме делу „Капитал“ он је написао: „Када се народу на очи и уши стави капуљача од магле, онда се с њим итекако управља и он нема шанси да се било како ослободи тога.“

Као да је писао за ово време.


КАТЕГОРИЈЕ