Поклонска: Кримско–татарски парламент прогласити екстремистичким

16-02-2016 09:32:42 | | / vostok.rs |


Главна тужитељка Крима Наталија Поклонска тражи да се удружење „Меџлис (парламент) кримско–татарског народа“ прогласи екстремистичком организацијом и да се његова делатност забрани на територији Русије.

„Предала сам захтев Врховном суду Републике Крим да се удружење "Меџлис кримско–татарског народа" прогласи екстремистичком организацијом и да се његова делатност забрани на територији Руске Федерације у складу са захтевима члана 9 федералног закона о супротстављању екстремистичкој делатности“, рекла је Поклонска.

Према њеним речима, Главно тужилаштво има податке који сведоче о томе да лидери те организације воде антидржавну, екстремистичку делатност.

„У Главно тужилаштво Републике Крим су стизале и стижу пријаве од кримско–татарског становништва, практично од чланова свих јавних кримско–татарских организација, то је више од хиљаду представника кримских Татара, који траже да се делатност Меџлиса прогласи противправном и провокативном“, навела је она.

Лидери кримско–татарског парламента, украјински политичари Рефат Чубаров и Мустафа Џемилев, били су против присаједињења Крима Русији и напустили су полуострво.

Због екстремистичких изјава које распирују националну нетрпељивост 2014. године им је на пет година забрањен улазак у Русију