Турска се меша у ситуацију у Сирији да би спасила ДАЕШ

16-02-2016 10:14:43 | | / vostok.rs |


Турска намерава да се умеша у ситуацију у Сирији како би спасила терористичку организацију ДАЕШ, изјавио је амбасадор Сирије у Москви Ријад Хадад.

„Турска у овом тренутку пропушта кроз своју границу стотине терориста, стотине бораца. Саудијска Арабија свакодневно саопштава да је неопходно да се удаљи сиријско руководство“, рекао је Хадад у интервјуу телевизијском каналу Русија 24.

„Они говоре да ће ући у Сирију да би напали ДАЕШ. Заправо, они желе да се умешају у сиријска унутрашња питања како би спасиле ДАЕШ, како би спасиле тероризам у нашој земљи, због тога што је тероризам претрпео озбиљне моралне губитке с обзиром на то да су руски напади веома ефикасни“, рекао је амбасадор Сирије.

Према његовим речима, сиријске власти су уверене да ће међусиријски преговори бити обновљени 25. фебруара.

„Надам се да ће преговори 25. фебруара бити настављени. Ми смо прихватили одређене обавезе, спремни смо да испунимо одлуке Уједињених нација и Савета безбедности УН“, рекао је Хадад.

Он је рекао да су Курди саставни део сиријског народа, да имају једнака права и обавезе као и сви други у тој земљи.

„Курдски народ је један од важних елемената сиријског арапског народа, они су део нашег народа који живи на нашој територији и има своја права и обавезе", рекао је амбасадор.

Курди не учествују у преговорима у Женеви јер се томе активно противи Турска.

Читајте више на Руски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут