Украјина иде према политичком бездану

17-02-2016 10:39:46 | | / vostok.rs |


Након што је председник Украјине Петро Порошенко позвао премијера Арсенија Јацењука да поднесе оставку, а скоро сви комитети Врховне раде изнели негативну оцену рада Владе, западни медији су проговорили да се криза у земљи поново заоштрава.

Јуче је председник Украјине Петро Порошенко позвао премијера Арсенија Јацењука да поднесе оставку, али Врховна рада није могла да сакупи довољан број гласова за доношење одлуке која би повукла за собом оставку Владе. Светски медији су у тој ситуацији видели озбиљне ризике како за Украјину, тако и за њене присталице на Западу.

„Ако се настави унутрашња криза, покровитељи Украјине ће имати нову главобољу. ММФ је већ упозорио да кредит у висини од 40 милијарди долара може бити под знаком питања“, пише у чланку „Гардијана“.

„Као да је мало проблема у држави — сада у Украјини прети рат између присталица реформи и олигарха“, пише „Зидојче цајтунг“.

„Конфликт између председника и премијера није решен, криза се заоштрила“, наводи „Велт“.

Уколико се коалиција у Ради распадне и Кијев буде морао да иде на нове изборе, то ће бити нови потрес за земљу, при томе што ни сам рејтинг Порошенка није висок.

„Све више Украјинаца сматра да обећања ’Мајдана‘ нису испуњена, док воље за борбу против корупције нема довољно. Критика се чује и са Запада“, каже се у чланку.

„Реконструкција неефикасне Владе није гаранција стабилности“, наглашава „Велт“.

Са своје стране, амерички политиколог Адриан Каратницки у чланку за „Политико“ тврди да Украјина иде у „политички бездан“. Према његовим речима, владајућа елита земље „ради оно што најбоље зна: понаша се неодговорно“.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут