Кремљ: Русија и Сирија штите своју безбедност

17-02-2016 01:17:32 | | / vostok.rs |


У Кремљу се не слажу са председником САД Бараком Обамом који сматра да Русија ризикује да се заглиби у Сирији.

Русија изводи операцију у Сирији штитећи своју безбедност. У редовима ДАЕШ–а има Руса који у сваком тренутку могу да се врате, изјавио је прес–секретар руског председника Дмитриј Песков, коментаришући изјаву Барака Обаме да се Русија „може заглибити у Сирији“.

„Председник Путин је довољно јасно формулисао циљ који Русија прати. То зависи од сопствених интереса и заштите безбедности Русије. Имамо у виду то што се у редовима ДАЕШ–а налазе и руски грађани, наши муслимани који су постали жртве испирања мозгова терориста и који у сваком тренутку могу да упадну у наше муслиманске регионе и донесу тероризам. Такође, пружамо помоћ сиријским оружаним снагама на молбу легитимних власти те земље“, рекао је Песков.

„Зато заглибљивати се или не заглибљивати се — постоји конкретaн задатак, води се конкретан посао, постоје конкретни резултати. Политика је доследна, јасна и транспарентна“, додао је он.

Председник САД акције Ваздушно–космичких снага Русије у Сирији сматра доказом слабости, а не снаге председнике Сирије Башара ел Асада.

Он је на прес–конференцији на крају самита САД–АСЕАН у Калифорнији изјавио да је Русија „морала да пошаље сопствене војнике и авионе и да се заложи за ту интензивну војну операцију, што сведочи не о великој снази, већ о слабости Асада“, сматра Обама.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут