Мађарска: Скинули заставе ЕУ у парламенту и бацили их кроз прозор

15-02-2014 11:51:01 | | Правда/ mojenovosti.com |

БУДИМПЕШТА – Парламентарни заступници мађарске националистичке странке Јобик Тамаш Гауди-Нагy и Балаш Ленхард уклонили су две заставе Европске уније из мађарског парламента и бацили их кроз прозор у двориште парламента.

Повод овог перформанса био је владин закон о стицању власништва над пољопривредним земљиштима у Мађарској од стране странаца. Јобиковци су тај закон назвали издајничким.

Чин скидања застава догодио се усред расправе о новог закону када су на ред дошли заступници Јобика, који у мађарском парламенту имају 47 заступника.

Након перформанса, Тамаш Гауди-Нагy изјавио је да након 1. маја, када закон ступа на снагу, мађарско ће земљиште постати жртвом страних „предатора и наркомана новца“. Сва правна средства како би се заштитило пољопривредно земљиште су исцрпљена, па ће Мађари морати пронаћи нове облике отпора како би спречили потпуну колонизацију своје земље.

Јобиковци су заставу Еуропске уније прогласили “симболом колонијализма”, тврдећи да не постоји закон који захтева истицање те заставе.