Америка у паници: Моћна руска ракета “рубежа” је убица америчког ПРО

15-02-2014 11:54:02 | | Србин/ mojenovosti.com |

Иако Руси не крију да испробавају нову ракету „РС-26“, због тога што нису саопштене њене карактеристике и дужина лета, минулих дана на релацији Вашингтон – Москва водила се полемика која је направила још већу маглу.

Неспорно је да Американце све више нервира не само раст војних буџета Кине и Русије, већ и информације да руски војни конструктори експериментишу са најновијом ракетом РС-26 коју су назвали „рубеж“, што у преводу значи „граница“ или „међа“. Американци претпостављају да би њен домет могао бити од две до шест хиљада километара.
Задатак који су добили руски конструктори није тајна: нова ракета мора бити бржа и „паметнија“ од америчких пресретача које ће они поставити у Пољској, Румунији, Турској, али и на бродовима.
Али зашто је домет нове ракете толико у центру пажње?
„Њујорк тајмс“ тврди да Русија испитује нову крилату ракету и крши постојеће међународне договоре, тачније совјетско-амерички споразум о ликвидацији ракета средњег и малог домета. Реч је о договору из 1987. године, потписали су га Горбачов и Реган, на основу којег су Совјети уништили 1.846 ракета средњег и малог домета, а Американци 846!
У Москви сматрају да се много тога променило и да више не треба да се придржавају споменутог договора Горбачова и Регана. Лани је Сергеј Иванов, шеф председничке администрације који је својевремено био и министар одбране, казао да Русија не може до бесконачности да испуњава споменути договор. Један од угледнијих руских експерата ракетне технике, Павел Золотарјов, који је заменик директора за изучавање Америке и Канаде, тврди да Русија неће изаћи из споменутог договора без обзира на политичке изјаве.
- Кад је тај договор потписиван, Американци су постављали своје „першинге“ у Европи и они су до Русије могли долетети за десетак минута. Замислите ако такве ракете Американци ставе у балтичке земље – каже Золотарјов.
Извесно је да Вашингтон мучи испитивање нове руске интерконтиненталне ракете стратешког значаја, „РС-26“. До сада је изведено пет проба, од чега су четири биле успешне. Та ракета ће бити моћнија од постојећих „топола“ и „јарса“. Уосталом, потпредседник руске владе Дмитриј Рогозин назвао је „рубеж“ убицом америчког ПРО.

ГЛАСИНЕ
Руски експерти сматрају да Американци намерно шире причу како Руси имају ракете средњег и малог домета да би лакше оправдали то што намеравају да монтирају свој ПРО у Европи. А у Москви, руски генерали тврде да, ако им затреба, они могу да направе ракете средњег и малог домета у року од пет, шест година.