Милачић: Конгресмен који се залаже за улазак Црне Горе у НАТО један је од корумпиранијих

16-02-2014 12:46:08 | | ИН4С/ mojenovosti.com |

Мајк Тарнер, који је на челу групе америчких конгресмена који су затражили да се Вашингтон заложи за Црну Гору на НАТО Самиту у Велсу, неколико пута означен је као један од најкорумпиранијих конгресмена у САД, саопштено је из Покрета за неутралност.

Група од 40 америчких законодаваца у Представничком дому упутила је писмо америчком државном секретару Џону Керију у коме тражи да се службени Вашингтон заложи да Црна Гора и Македонија постану чланице Алијансе, већ од септембарског Самита у Велсу. Међу потписницима су чланови више конгресних кокуса, укључујући и чланове црногорског.
Извршни директор Покрета, Марко Милачић, тврди да је Тарнер, шеф америчке делегације у Парламентарној Скупштини НАТО-а, обухваћен извјештајима утицајне америчке непрофитне организације за заштиту људских права - Грађани за одговорност и етику у Вашингтону (ЦРЕW).
Милачић је указао да се Тарнер недавно у Вашингтону састао са националним кординатором за НАТО и савјетником премијера Небојшом Калуђеровићем и црногорским амбасадором у САД, Срђаном Дармановићем.
Милачић тврди и да се потписник петиције за улазак Црне Горе у НАТО, демократски конгресмен Грегори Микс, налази у најновијем извјештају организације Грађани за одговорност и етику, као један од 13 најкорумпиранијих конгресмена у САД.
Милачић је рекао да је Микс био је један од најкорумпиранијих и у извјештајима за 2012. и 2011. годину.
"Међу потписницима налази се и демократски конгресмен Вилијам Клеј, који се у извјештају о непотизму за 2012. годину, нашао у првих шест конгресмена у САД по количини новца којим плаћа своје најближе рођаке, прије свих сестру, оца, нећака", навео је Милачић.
Он је рекао да ће и један од потписника писма за улазак и демократски конгресмен Алцее Ламар Хастингс остати упамћен у историји САД као један од осам федералних званичника, који су суспендовани и смијењени са функције, док је био судија.
"Све наречено наводи на озбиљну сумњу да је захтјев који је потписало 40 конгресмена за брже приступање НАТО савезу, на челу са чланом црногорског кокуса, Мајком Тарнером, посао са елементима озбиљне корупције", рекао је Милачић.
У Покрету су затражили да буде утврђена одговорност црногорских званичника Небојше Калуђеровића и Срђана Дармановића због, како је рекао Милачић, наведених аранжмана који су на штету јавног интреса и црногорских и америчких грађана.