Да ли је Лех Валенса био тајни агент?

19-02-2016 07:59:14 | | / vostok.rs |


Институт за национално сећање Пољске је саопштио да тајни документи пронађени ове седмице показују да је бивши председник те земље Лех Валенса био тајни агент безбедносних служби, саопштила је агенција Франс прес.

Агенција „Асошијетед прес“ је у среду саопштила да су тајни документи изнети из куће покојног генерала Чеслава Кишчака, који је био министар унутрашњих послова земље у периоду од 1981. до 1990. године.

Истражна комисија је међу документима пронашла „споразум о сарадњи који је потписан шифрованим именом Леха Валенсе — Болек“.

У Пољској је 2008. године избио скандал када је објављена књига двојице историчара Института за национално сећање, Славомира Ценцкевича и Пјотра Гонтарчика, „Службе безбедности и Лех Валенса. Додатак биографији“.

У овој књизи аутори покушавају да докажу да су легендарног оснивача „Солидарности“ још 1970. године врбовале службе безбедности и да је он шест година сарађивао с њима под псеудонимом Болек.

За сарадњу са специјалним службама Валенсу је такође оптуживао и бивши председник Пољске Лех Качињски који је погинуо 2010. године.

Валенса, добитник Нобелове награде за мир, која му је додељена за подршку права радника, више пута је оповргао ове оптужбе које је 2000. године званично одбацио и пољски суд.