Мустафа: Проблем миграната ЕУ сваљује на леђа Грчке и Турске

19-02-2016 10:27:14 | | / vostok.rs |


Посланик грчке Сиризе Мустафа Мустафа за Спутњик каже да државе-чланице ЕУ покушавају да проблем миграната свале на леђа Грчке и Турске.

Група немачких посланика, где већину представљају представници Хришћанско-демократске уније (партије на чијем је челу канцеларка Немачке Ангела Меркел), изложила је свој предлог да се Грчка искључи из зоне Шенгена. Како би оправдали своју иницијативу, посланици су навели „неспособност Грчке“ да испуни своје обавезе у вези са ограничавањем прилива избеглица и обезбеђења реда на својим границама. Према мишљењу немачких политичара, Грчка не чува довољно своје границе, односно спољне границе ЕУ.

Међутим, Мустафа, који је турског порекла, оштро је критиковао предлог немачких посланика.

У интервјуу Спутњику, он је истакао да је „у првом реду ЕУ дужна да врло јасно одреди круг својих обавеза и границе овлашћења, као и да предузме неопходне кораке како би се зауставио рат у Сирији“.

Посланик је мишљења да би, у садашњим условима, питање о томе колико Грчка квалитетно чува своје границе требало да се разматра на самом крају.

Мустафа је нагласио да су последњи догађаји показали дволичност међународне политике.

„Оно што сад видимо, не можемо назвати никако другачије до тражења некаквог „поштеног изговора. Заправо они желе да се дистанцирају и да одговорност за кризу пребаце на Турску и Грчке“, каже он.

Мустафа је додао да државе-чланице ЕУ, заједно са неким другим државама, носе одговорност за наставак грађанског рата у Сирији, који је заправо и довео до ескалације миграционе кризе.

„Пошто су заборавиле од чега и како је све заправо почело, државе-чланице ЕУ сада покушавају да свале сву одговорност за настале проблеме са мигрантима на Грчку, која наводно недовољно добро чува своје границе. Заправо затварају очи пред истином. Ово питање тражи ангажман читаве међународне заједнице, у супротном нећемо моћи да дођемо до решења“, истиче он.

Наш саговорник је рекао да су предложили и одржавање трилатералних преговора између Меркелове, Ципраса и Давутоглуа, с обзиром на то да су убеђени да овако важно питање мора бити регулисано директно, без посредника.

„Залажемо се за то да људи који су принуђени да беже од рата не умиру у Егејском мору, већ да имају шансу да у Турској одраде све неопходне формалности како би легално могли да отпутују у неку трећу земљу“.

Мустафа је закључио да се нада да неће доћи до ескалације кризе између Грчке и Турске, док у међувремену ЕУ безуспешно покушава да са себе скине одговорност за миграциону кризу.