Луксембург предложио Русији освајање астероида

19-02-2016 11:32:30 | | / vostok.rs |


Потпредседник Владе Луксембурга предложио је Дмитрију Рогозину сарадњу на космичким пројектима.

О заједничким пројектима у области рударства у космосу разговарали су у Москви потпредседници влада Русије и Луксембурга, Дмитриј Рогозин и Етјен Шнајдер. Шнајдер полаже наде у Русију када су у питању техничке и правне могућности освајања космоса.

„Једног дана ће чак и Русима понестати драгоцених метала и мораћемо да их тражимо негде другде“, рекао је Шнајдер.

Министарство економије Луксембурга планирало је да прилагоди закон о комерцијалнoм коришћењу рудника на астероидима и на Месецу који је на снази у САД европским условима.

„За нас су и Белгија и Луксембург важни партнери, а за мене су то земље неузвраћене љубави“, признао је Дмитриј Рогозин, који се у периоду 2008-2011. налазио на месту сталног представника Русије при НАТО-у, док се од марта 2014. године налази на санкционом списку ЕУ.

„Надам се да ћемо се следећи пут видети у Бриселу и Луксембургу, што би значило не само успостављање односа већ и укидање одређених персоналних санкција које су апсолутно измишљене“, рекао је Рогозин.

Етјен Шнајдер је потврдио да је било речи и о санкцијама.

„Санкције су једнако штетне како за Русију тако и за Луксембург и друге чланице ЕУ, тако да се мора наћи неко решење“, додао је он.