Чавушоглу о „знаку слабости“ Вашингтона

19-02-2016 11:47:27 | | / vostok.rs |


Турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу оптужио је данас Сједињене Америчке Државе за противречне изјаве о Народним заштитним јединицама — милицији сиријских Курда — и оценио да је коришћење таквих група у борби против ДАЕШ-а „знак слабости“.

Чавушоглу, који је говорио у грузијској престоници Тбилисију током званичне посете тој земљи и чије је коментаре уживо преносила турска државна телевизија „ТРТ Хабер“, рекао је да би Вашингтон требало да раскине везе са курдским побуњеницима.

„Прибегавање терористичким групама као што су Народне заштитне јединице у борби против ДАЕШ-а у Сирији је пре свега знак слабости… Сви морају да престану да праве ту грешку, а посебно и хитно наш савезник САД“, истакао је шеф турске дипломатије.

Турска тврди да Народне заштитне јединице, које сарађују са члановима забрањене Радничке партије Курдистана (ПКК), стоји иза напада аутомобилом-бомбом у Анкари који је изведен ове недеље и у којем је убијено 28 људи.


САД наводе да нису у позицији да потврде нити да порекну оптужбе Анкаре, док политичко крило Народних заштитних јединица оповргава да је одговорно за напад.