Курди упозоравају Турску на „велики рат“ са Русијом

20-02-2016 04:33:41 | | / vostok.rs |


Русија је обећала да ће заштитити Курде у Сирији у случају копнене опеарције Турске – корак који може довести до „великог рата“, како је изјавио у интервјуу Блумбергу представник Сиријског Курдистана у Москви Роди Осман.

Шеф представништва Сиријског Курдистана у Москви Роди Осман изјавио је да инвазија Турске на територију Сирије може да доведе до „великог рата“ између Турске и Русије.

Према Османовом мишљењу, ако дође до инвазије турских снага на Сирију, Москва ће одговорити. Он је додао да се не ради само о Курдима, већ и о чињеници да ће Русија штитити суверенитет Сирије.

„Ми ову претњу схватамо врло озбиљно, јер је владајућа партија у Турској — партија рата. Русија ће реаговати, ако дође до инвазије. То се не односи само на Курде, она ће штитити територијални суверенитет Сирије“, рекао је Осман.

„Ми настављамо да ослобађамо нашу територију, и ствар би ишла брже да није Турске“, изјавио је Осман.

Дипломата је објаснио да се Турска плаши стварања аутономије сиријских Курда, јер то може подстаћи турске Курде на сличне акције.

Осман је подсетио на то да и САД подржавају Курде, јер их сматрају главним савезницима у борби против ДАЕШ-а.

Руски војни авиони пружају подршку курдској офанзиви на северу Сирије чији је циљ очување пуне контроле над границом са Турском.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут